'We moeten 't tij zelf keren'

Integratiedeskundige Rabiaa Bouhalhoul schrijft open brief aan Marokkaanse ouders...

Van onze verslaggeefsters Janny Groen en Annieke Kranenberg

AMSTERDAM Marokkaanse ouders zetten hun zonen te jong op straat. Hun huis is veelal een vrouwendomein waar jongens niet welkom zijn. Ze worden ‘als vreemden’ uit de wereld van hun moeders gedreven, die vaak niet door hebben dat hun overlastgevende zonen hen nodig hebben.

Dit schrijft Rabiaa Bouhalhoul (43), integratiedeskundige en moeder van drie kinderen, in haar ‘Open Brief aan Marokkaanse ouders’. In de brief, die is afgedrukt in de bijlage Onder Marokkanen, haalt de Rotterdamse Bouhalhoul de veronderstelling onderuit dat Marokkaanse ouders hun zonen voortrekken en te veel vrijheid geven.

Bouhalhoul ziet geen ‘prinsjes’ op straat. Het zijn juist de meisjes die worden verwend, stelt ze. Zij krijgen vaak hun zin en dure cadeaus. Het is een verkrampte poging hen thuis te houden, want ouders zijn bang hun dochters te verliezen aan de moderne samenleving. Ten onrechte gaan ze ervan uit dat hun zonen zich wel redden op straat. Ze weten niet dat de jongens zich in de buitenwereld onveilig voelen, dat ze onzeker zijn en hulp nodig hebben. ‘Onze zonen schreeuwen om onze aandacht, onze steun, ons begrip, maar helaas begrijpen we hun geschreeuw niet.’

Bouhalhoul schreef haar brief, ‘een hartekreet’, omdat ze schoon genoeg heeft van de stroom negatieve berichten over ‘Marokkaans tuig’ dat in talloze steden overlast veroorzaakt. Dit kan zo niet langer, vindt ze. De Marokkaanse gemeenschap moet zijn verantwoordelijkheid nemen. ‘Wij moeten zelf het tij keren.’

Dat is een geluid dat veel breder klinkt in de gemeenschap. Het Samenwerkingverband Marokkanen in Nederland (SMN) organiseerde dit najaar diverse bijeenkomsten, waarin de ‘eigen verantwoordelijkheid’ centraal stond. En een tiental Marokkaanse Nederlanders ondertekende de oproep van televisiemaker Prem Radhakishun om ‘het tuig’ aan te spreken op het ‘beestachtige’ gedrag.

Groot was de teleurstelling in de Marokkaanse gemeenschap dat op de ‘Marokkanentop’ in oktober, waaraan vier ministers en tien burgemeesters deelnamen, de doelgroep geheel ontbrak. Op die top is besloten dat gemeenten meer macht krijgen om in te grijpen bij Marokkaanse gezinnen. ‘Onbegrijpelijk’, vindt SMN-directeur Farid Azarkan, dat opnieuw voorbij is gegaan aan ‘degenen die als geen ander weten wat zich achter die Marokkaanse voordeuren afspeelt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden