Opinie

'We moeten iets doen aan het woord slet. Het ontkrachten. Het omarmen.'

Slet is een scheldwoord en staat gelijk aan vies en immoreel. Maar niet lang meer als het aan schrijfster Renske de Greef ligt. Want, wees eerlijk: 'Het ideale pakket is een braaf meisje - met een slecht randje.'

Scène uit de Amerikaanse studentikoze horrorfilm I Know What You Did Last Summer Beeld I Know What You Did Last Summer

Soms lukt het: het woord slet gebruiken in positieve zin. Als een vriendin het verhaal wil gaan vertellen van haar avontuur in de nachttrein naar Parijs - iedereen komt iets dichterbij, en met twinkelende ogen zeggen we: 'O jij slet, vertel ons er ALLES over'. Wanneer mijn homovrienden en ik het op bewonderende toon tegen elkaar zeggen. Maar meestal veroorzaakt het woord slet een koude rilling; het is smerig, vilein, een woord om duidelijk te maken dat iemand compleet waardeloos is.

Wanneer ben je eigenlijk een slet? Als je het met meer dan tien mensen hebt gedaan? Twintig? Vijftig? Als je van panterprint en plateauzolen houdt en graag bleekroze acrylnagels draagt? Als je korting krijgt in de Media Markt door schaamteloos met de verkoper te flirten? Als je op willekeurige momenten je tong uitsteekt (ook al wordt dat misschien wel veroorzaakt door een nog onbekende spastische aandoening en zouden we eigenlijk heel veel medelijden moeten hebben en met de collectebus langs de deuren moeten gaan)?

Een slet houdt er in ieder geval een seksleven op na dat wordt gezien als onbehoorlijk. Immoreel. De slet is een dom, willoos schaap of juist een seksbeluste, huwelijksvernietigende tornado. Iemand die tegen alles en iedereen 'ja' zegt, die geen grenzen kent, die haar baas verleidt terwijl ze met jouw vriend aan het sms'en is. Wat vooral opvalt: het bepaalt haar hele wezen. Een slet is niet iemand die gewoon veel seks heeft, het is vooral iemand met een nogal twijfelachtig karakter.

 
Meestal veroorzaakt het woord slet een koude rilling; het is smerig, vilein, een woord om duidelijk te maken dat iemand compleet waardeloos is.

In de studentikoze Amerikaanse horrorfilms waarin een groepje vrienden besluit naar een afgelegen hutje in het bos te gaan (het soort waar ze eerst een eng, tandeloos mannetje tegenkomen die ze in een raadselachtige taal waarschuwt, waarna ze toch gaan) is de groep opgedeeld in stereotypen. Je hebt de Jock, de Nerd, de Maagdelijke Hoofdrolspeelster en: haar sletterige vriendin. Dit meisje kan worden herkend aan het feit dat ze stiekem het liefje van haar vriendin probeert af te pakken en eenmaal in het hutje een dronken, sexy act uitvoert met een daar gevonden hakbijl en een opgezet wildzwijnenhoofd. In zulke films is de straf voor dat soort gedrag genadeloos: zij zal als eerste worden onthoofd door een boosaardige hillbilly/mede-hutgenoot/bosdemon. Echt erg is dat niet - ze was immers geen goed mens, ze krijgt wat ze verdient.

In een interview heeft Ben Saunders (u weet wel, die Voice of Holland-winnaar die je nu elke dinsdagavond ergens in een Holland Casino kan zien optreden) een keer gezegd dat hij in het verleden soms wel drie, vier vrouwen op een dag had: 'Ik zag vrouwen toen gewoon als een stuk vlees.' De vrouwen waren allemaal 'slettebakken', volgens hem. 'Mijn vriendin zal het niet worden, iemand die zich na een avondje lekker laat pakken. Als ze het bij jou doet, heeft ze het bij honderden anderen ook al gedaan.' Vrouwen zijn volgens hem dus een soort verfkwasten van de Blokker: na één keer gebruiken kun je ze eigenlijk wel weggooien. Leuk voor een keertje, maar zeker niet om mee te trouwen - voor je het weet ligt ze ingesmeerd met bruidstaartslagroom onder tafel.

De combinatie vrouwen en seks blijft iets 'zondigs' houden. Bewust of onbewust zitten we toch nog in ons hoofd met het beeld van good girls en bad girls. Goede meisjes zijn brave meisjes. Ze zijn verstandig en gaan op tijd naar huis en betalen hun drankjes zelf en hebben nooit natte okselplekken en zoenen niet op de eerste date. Slechte meisjes doen slechte dingen, zoals seks hebben zonder direct uitzicht op een monogame relatie. Je ziet het ook aan de terminologie: met welk woord moest de Nederlandse vrouwelijke seksualiteit gewekt worden? Jawel: stout. Los van het feit dat het bij mij slechts beelden oproept van slechtzittende Franse serveersterkostuumpjes en een Huishoudbeurs vol kietelzweepjes, is het veelzeggend dat het om een woord gaat dat je normaal gebruikt voor peuters die jouw dure shampoo hebben gebruikt om een toversoep in bad te maken. Ik ben lekker stout: ik doe iets dat niet mag, maar wat wel goed voelt.

 
De combinatie vrouwen en seks blijft iets 'zondigs' houden. Bewust of onbewust zitten we toch nog in ons hoofd met het beeld van good girls en bad girls.

Maar! Het ingewikkelde van het hoer/heilige-systeem is dat honderd procent good girl ook niet wenselijk is. Dat is namelijk een non, en ondanks wat The Sound of Music je probeert wijs te maken: die zijn meestal niet sexy. Nee, uiteindelijk hoor je aantrekkelijk en sensueel te zijn, maar voornamelijk bij wijze van belofte. Het ideale pakket is een braaf meisje - met een slecht randje. Het is de fantasie van de secretaresse die haar bril af werpt en haar haar losgooit, Britney Spears die van een lieflijke Disneygirl verandert in een verslindende femme fatale. Het is het idee dat de slet in ons allen zit, verstopt in een hoekje - uiteraard geketend, maar vol verlangen om een keer los te breken en de boel op stelten te zetten. Zodra een vrouw seks wil, moet ze gewoon even de bad girl in zichzelf oproepen.

Ergens klinkt dit best aanlokkelijk: alsof vrouwen een soort Transformers zijn, die zich 's nachts kunnen uitvouwen tot een woeste liefdesmachine op naaldhakken. Het probleem is wel dat het alles veel schimmiger maakt. Een 'nee' kan een koket 'nee, ik durf nog niet, haal me alsjeblieft over' zijn, of een 'helaas, je hebt de juiste cijfercombinatie voor mijn slettenslot nog niet gevonden'. Als seks iets 'stouts' is, laat dat veel meer ruimte over voor interpretatie. Twijfel over of je het wel wilt, kan worden verward met twijfel over of het wel 'mag'. Er moeten excuses worden gezocht: wanneer seks een overtreding wordt van je eigen goeie fatsoensnormen, heb je immers een reden nodig om je zo te laten gaan (iets met eenzaamheid en drie liter limoncello). En uiteindelijk is het logische gevolg: schuldgevoel. Ik las ooit The Game, een boek waarin de pick-up artist-theorie wordt uitgelegd: jongens die tot in detail analyseren hoe ze het beste meisjes in bed kunnen krijgen. Een van hun punten is dat je er altijd voor moet zorgen dat meisjes een excuus voor handen hebben, een way out. Iets waarmee ze kunnen aantonen dat ze eigenlijk niets aan de hele situatie konden doen ('Ja, ik wilde die eenogige puppy redden en toen gleed ik uit en opeens lag ik in zijn bed, ik snap het ook niet') - omdat je ze anders nooit mee naar huis krijgt.

 
Ergens klinkt dit best aanlokkelijk: alsof vrouwen een soort Transformers zijn, die zich 's nachts kunnen uitvouwen tot een woeste liefdesmachine op naaldhakken.

Overtredingen, excuses, schuldgevoelens - terwijl het over seks gaat! Naast rummicub een van de leukste dingen die de mensheid ooit heeft uitgevonden! Het zou zo veel, nou ja, sexier zijn als vrouwen gewoon volmondig 'ja' durven zeggen of iets als: 'laten we nu gaan, ik hoor onderweg in de metro wel wat je naam precies is!' Maar ja: dan is er de kans dat ze voor slet worden versleten.

Dus moeten we iets doen aan het woord slet. Het ontkrachten. Het omarmen. Het uithollen. Het tot een tandeloos begrip maken, aaibaar als een mak, geparfumeerd schoothondje. Het zou nooit meer de macht mogen bezitten om vrouwen te kleineren, buiten te sluiten of weg te zetten. Bij de volgende horrorfilm hoort de slet te overleven, en zal ze nog jarenlang haar inmiddels wereldberoemde, veelgeprezen act met een hakbijl en een opgezet wildzwijnenhoofd doen.

Slet kan geen scheldwoord zijn als het staat voor je seksuele leven inrichten zoals jij dat graag wilt. Wat is daar zondig aan? (En nee, ik vraag het niet aan jou, paus Franciscus). Waarom zouden we meisjes en vrouwen om die reden willen bestraffen? Waarom zouden we daarover willen oordelen? Laten we alsjeblieft duidelijk maken dat het gezond, sterk en sexy is om zelf goed te weten wat je wil, en daar volmondig voor gaan. En wellicht begroeten vriendinnen elkaar in de toekomst wel met een vrolijk uitgeroepen 'sletje' - een geuzennaam die refereert aan vrijheid, lef en een af en toe opduikende behoefte aan oorsabbelen. Ik kijk er naar uit.

Renske de Greef schreef dit essay voor de 'Slettenspecial' van het Volkskrant Magazine, dit weekend bij de Volkskrant. Met Sunny Bergman, Sasha Grey, Myrthe Hilkens, Renske de Greef, Jeroen Pauw en Beertje van Beers.

 
Slet kan geen scheldwoord zijn als het staat voor je seksuele leven inrichten zoals jij dat graag wilt. Wat is daar zondig aan?
Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden