LezersdilemmaWat zou u doen?

We hebben ons bedacht over wie de voogd van onze zoon moet zijn

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: een nieuwe voogd.

Vlak na de geboorte van onze eerste zoon trokken we veel op met mijn broer die in de buurt woonde en ons toen hielp met de verbouwing. Omdat hij en zijn vriendin zo liefdevol met onze zoon omgingen, hebben we hen gevraagd zijn voogd te worden, mocht er iets met ons gebeuren. We zijn nu anderhalf jaar verder. Nu zien we pas in dat hun opvoedstijl totaal niet strookt met die van ons. Als we daar anderhalf jaar geleden beter over hadden nagedacht, hadden we hen nooit gevraagd. Hoe herzien we onze keuze, zonder onze goede relatie met broer en schoonzus daardoor te schaden?

Man (40), naam bij de redactie bekend

Als ze maar goed terechtkomen

Iedere opvoedstijl is anders. Dat is helemaal geen probleem als de kinderen maar een veilig thuis krijgen. Naarmate ze groter worden, hebben ze daar ook een stem in, mocht het ter sprake komen. Mijn kinderen moesten er niet aan denken bij mijn broer te wonen. Wij hebben hem toen gevraagd te zorgen voor een veilig huis, als ze maar met zijn tweeën konden blijven. Je hoeft niet voor elke verandering naar de notaris, maar je moet wel af en toe met elkaar bespreken hoe je het zou willen. Ook dit is een onderdeel van de opvoeding. Praten hoort erbij.

Anke Kuin (67), Ouderkerk aan de Amstel

Opvoeding komt op de tweede plaats

Een voogd heb je nodig als de kinderen nog geen 18 zijn en beide ouders overlijden. Dat is vreselijk erg, een drama, ik hoop dat het jullie nooit overkomt. Maar op zo’n moment is liefde en liefdevol opvangen het enige dat belangrijk is; opvoeding doet er dan niet meer toe.

Daphne van der Werf (49), Amsterdam

Laat het zo

Als ik u was, zou ik helemaal niets veranderen aan de voogdij. De keuze voor uw broer en zijn vriendin was destijds ingegeven omdat u bij hen een liefdevolle omgeving voor uw kinderen verwacht, dat is toch veruit het belangrijkst? Een opvoedmethode is ook maar een van de vele wegen naar Rome. Opgroeien in een liefdevolle omgeving draag je je hele leven mee. Dat is zoveel waardevoller dan een (arbitraire) ‘goede opvoedmethode’.

Robbert Prins (51), Boskoop

Van gedachten veranderen mag

Mijn echtgenoot en ik hebben, lang geleden, samen besproken wie we als voogd voor onze eerstgeborene zouden vragen. Een helse klus, want wie kan in de toekomst kijken? De liefdevolle verzorging van een baby gaat over in waardevol opvoeden. Voor kersverse ouders een ongekende ervaring en grote verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor diegene die als voogd wordt gevraagd. Wij kwamen tot de conclusie dat het onmogelijk is dit van tevoren te regelen. Dus hierop later terugkomen bij uw broer en schoonzus is heel legitiem en mogelijk voor hen ook een opluchting, zij wilden immers behulpzaam zijn. Een netwerk van dierbare familie en vrienden dat nú rondom uw gezin staat, is de enige ‘garantie’ in de toekomst.

Marjolijn Weiler (64), ’s-Graveland

Opvoedstijl zal altijd anders zijn

Misschien strookt uw opvoedstijl niet met die van uw broer, maar waarschijnlijk ook niet met de meeste andere ouders. Een voogd vinden die precies zoals u opvoedt gaat u niet lukken. Er blijft maar één woord hangen als ik uw betoog lees: ‘liefdevol’, en dat is het enige dat echt belangrijk is, mocht er iets met jullie gebeuren. 

Martijn Arendsen (47), Haarlem

Over twee weken: moet ik de reiskosten dragen als mijn boeddhistische broer op bezoek wil komen?
Mijn broer woont in Thailand waar hij vijf jaar geleden heeft besloten in een klooster te gaan, om zich samen met zijn vrouw te wijden aan het boeddhisme. Hun zoontje wordt grotendeels opgevoed door zijn tante en oma. Nu wil hij samen met z’n zoontje op bezoek komen in Nederland. Omdat hij de tempel, die zorgt voor zijn levensonderhoud, op dit moment niet om geld wil vragen, zou hij op onze kosten moeten reizen. Moet ik een (aanzienlijke) bijdrage leveren aan hun reis, terwijl hij zelf voor deze levensstijl heeft gekozen? Of moet ik blij zijn met deze kans om mijn broer en neefje weer eens te zien? Voor mijn ouders is het misschien hun laatste kans, maar dat is lastig te zeggen. 

Vrouw (37), naam bij de redactie bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden