Waterkastanjepudding


Ingrediënten


Voor 1 tot 10 personen
voor 25-30 stuks
225 gr waterkastanjemeel
3 dl water (of melk)
225 gr suiker
1 groot blik waterkastanjes
6 dl water
olie


Twee weken geleden gaf ik een recept voor roergebakken asperges met waterkastanjes. Dat recept kan bijna weer de kast in, want na donderdag 24 juni - Sint­Jan - is het aspergeseizoen officieel voorbij.

De waterkastanjes, die blijven. In blik, en bij sommige Chinese winkels ook vers. Waterkastanjes zijn kleine knolletjes die in zoetwatergebieden groeien en er uitzien als kastanjes. Maar ze zijn zoeter, sappiger en knapperiger dan de kastanjes van de boom. In China, waar ze veel worden gebruikt, worden ze ook wel ma ti (paardenhoeven) genoemd omdat ze er in geschilde vorm een beetje op lijken.

Je kunt ze rauw eten, in een salade, maar in de Chinese keuken worden ze vaak in wokgerechten gebruikt voor een lekkere stevige bite. Maar er zijn meer mogelijkheden. Een van de klassiekers van de Kantonese dimsum is de mati gao: de waterkastanjetaart, gemaakt met het meel van gedroogde en gemalen waterkastanjes.
Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik daarmee was opgegroeid. Dat ik een geheim familierecept heb van de waterkastanjetaart die we altijd bij onze eigen thuisdimsum aten.

Maar zo was het niet. Dimsum en alle hapjes die erbij horen, leerde ik pas in de jaren negentig kennen en mijn liefde voor de paardehoeventaart is van nog veel recenter datum.

Eigenlijk beschouwde ik de mati gao als een delicatesse die je alleen in het restaurant kunt eten. Maar als je eenmaal weet hoe het moet (met hulp van de recepten van Deh-Ta Hsiung), is waterkastanjetaart een ontzettend lekker en eenvoudig te bereiden dessert.

Laat de waterkastanjes uitlekken en hak ze fijn. Meng het meel met 3 dl. water en roer het tot een glad beslag. Doe de waterkastanjes in een pan en breng ze met het water (6 dl.) en de suiker aan de kook. Voeg van het vuur af al roerend het waterkastanjebeslag toe. Laat opnieuw aan de kook komen (blijf roeren!). Giet het mengsel in een ingevette taart- of cakevorm en stoom de taart 30 min. in een stoompan op matig hoog vuur. Laat de taart helemaal afkoelen, snijd hem in plakken van ca. 1 cm dik en bak de plakken in een koekenpan aan weerszijden tot ze heel licht gebruind zijn. Snijd de plakken in kleinere vierkantjes.

Niet alleen de tekst van dit stukje, maar ook de taart zelf is door de eindredactie van de Volkskrant kritisch bekeken en geproefd. `Smaakt uitstekend. Ik kan me ook een pittige variant voorstellen met wat wasabi', was het commentaar van een van de collega's.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden