Columnsylvia witteman

Wat voor haar zou die nieuwe Barbiepop met hoofddoek toch hebben?

De hittegolf is eindelijk voorbij, dus nu kan ik me weer met écht (on)belangrijke zaken gaan bezighouden, zoals de Barbiepop met hoofddoek. Ze is gemodelleerd naar olympisch schermer Ibtihaj Muhammad, er is nogal wat te doen geweest omtrent haar verschijning, en sinds een week is ze eindelijk te koop. Dat wil zeggen: ik heb haar geprobeerd te kopen, maar dat is niet gelukt. Uitverkocht.

Nou ja, wat moet je ook met een barbiepop, zult u zeggen. En inderdaad vind en vond ik, ook als kind, barbiepoppen eng. Die punttietjes zonder tepel! Dat geslachtsloze, lege kruis, tussen die twee dijtjes met die griezelige scharnieren! Ja, het was natuurlijk helemaal niet de bedoeling dat je haar uitkleedde, maar dat dóén kinderen. Het allerengst was trouwens haar hoofdhuid van dichtbij, onder dat glanzende, nylon kapsel; eilandjes van haar op een glimmend roze vlakte, als de kop van een kale man met mislukte haarimplantaten. Dóódeng.

En nu is er dus een Barbie met hoofddoek. Ik heb geen mening over hoofddoeken, niet bij vrouwen en niet bij poppen, maar nieuwsgierig ben ik er wel naar. Je ziet op straat zo veel verschillende manieren waarop zo’n hoofddoek gedragen wordt, van simpel onder de kin dichtgeknoopt (ongeveer zoals het zeer Hollandse, maar inmiddels vrijwel uitgestorven plastic regenkapje), tot ingewikkelde constructies met spelden en plooien.

Ik vraag me daar van alles over af. Hebben die verschillende varianten iets te maken met de gradaties van vroomheid bij de drager? Met de gewoonten in het land van herkomst? Zijn de seizoenen van invloed, de leeftijd, de huwelijkse staat van de vrouw in kwestie?

En hoe zit het met de Ibtihaj-barbiepop? Kun je daar verschillende minihoofddoekjes bij kopen, of heeft ze er maar één? En wat voor háár heeft ze ? Hetzelfde haar als Ibtihaj Muhammad? Maar wat heeft Ibtihaj voor haar? Ik kan op het hele internet geen foto vinden waarop dat te zien is. Hebben de makers van die barbiepop er maar een gok naar gedaan? Of heeft ze voor de gelegenheid even haar hoofddoek losgeknoopt?

Het kan natuurlijk ook dat de pop kaal is, met de doek aan het hoofdje vastgelijmd. Dat zou het productieproces aanmerkelijk vereenvoudigen, en ook ben je dan van dat probleem met die enge, implantaterige haar-eilandjes af. Maar wat krijg je dan? Kleine meisjes gaan die pop uitkleden, net als ik vroeger deed. Dan houd je dus een naakte, kale Barbie met lijmresten over. Dat lijkt me een verontrustend gezicht. Nee, ik hoop dat ze toch haar heeft, en een hoofddoek die af kan. Ik hoop het heel erg.

Maar hoe kom ik erachter? Ze is uitverkocht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden