LezersbrievenZaterdag 27 juli

Wat voor de vriesvakken geldt, moet voor alle winkels gelden: ’s zomers en ’s winters deuren dicht

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 27 juli.

illustraties lezersbrieven 27 juli Beeld Hans Klaverdijk
illustraties lezersbrieven 27 juliBeeld Hans Klaverdijk

Brief van de dag: Koelen met de deur open, winkelwaanzin

De thermometer tikt de 40 graden aan. Terwijl we puffend de dagen uitzitten, treden diverse hitteplannen in werking. De verkoop van airco’s piekt.

De winkelstraat van Tilburg is bijna leeg. Te heet. Winkels met open deuren. De koude winkellucht stroomt de winkelstraat in, om meteen te worden opgeslokt door de klamme stadswarmte. Ik zie zelfs winkels waar de airco in de open deur staat met de slang naar buiten. Het is een fenomeen waar ik me al jaren aan stoor. En ’s winters het omgekeerde liedje: winkels worden blauw gestookt om de kou buiten te houden. Met de deuren wagenwijd open. Weggegooide energie. Waanzin. Winkeliers willen de koopimpuls zo hoog mogelijk houden, dus moet elke drempel weg. Ik herinner me de tijd nog dat je de deuren zelf mocht openmaken of dat ze automatisch openschoven. Kocht ik er minder door? Niet dat ik me kan herinneren.

Het kan anders. Sterker nog, dat hebben we al gedaan. Alle koel- en vriesvakken bij supermarkten waren vroeger open. Deurtjes of kleppen zou geen goed idee zijn. Het zou de koopimpuls tegengaan, zei de supermarktwereld. In 2007 werden deurtjes door de Raad van State verplicht gesteld voor alle supermarkten. Zo was er ook geen sprake van een concurrentienadeel. Inmiddels is het heel gewoon en blijkt er van minder aankopen geen sprake. Als je een ijsje wilt, dan pak je gewoon je ijsje. Sterker nog: het scheelt de ­supermarkten een derde aan stookkosten. Wat voor de vriesvakken geldt, moet voor alle winkels gelden: deuren dicht. ’s Zomers en ’s winters. Maar dit initiatief zal niet van de detailhandel zelf komen. Het economisch belang is voor hen net als in 2007 doorslaggevend. Wederom een rol voor de overheid: verplicht alle winkels om de deuren gesloten te houden.

De Tilburgse Hudson’s Bay heeft het beter bekeken. Op hun dichte deuren hangen briefjes met de tekst: ‘We zijn gewoon open. Maar houden het binnen lekker koel voor onze gasten’. Zo kun je van een dichte deur ook een unique selling point maken. Slim.

Twan Mickers, Tilburg

Revolutionaire dromen

Als ouwe hippie, ooit redactielid van het spirituele milieu-blaadje Onkruid (Goed voor aarde, lichaam en geest’) en ooit hoofdredacteur van het consuminder-tijdschrift Genoeg, word ik soms toch zo gelukkig van de krant. Nu weer bij het lezen hoe Asha ten Broeke, toch allerminst een zweverig type, in haar column ons oproept om ‘opnieuw te beginnen met revolutionaire dromen’ (O&D, 26 juli).‘Dat we hebzucht kunnen vervangen door ontwikkeling. Stijgende aandelenkoersen door natuur.’ Wie van ons had durven hopen dat onze geitenharen-tuinkabouter-idealen van toen op een dag zo gangbaar zouden worden?

Lisette Thooft, Rotterdam

Ruimtesteen

Aarde ontsnapt (alweer) aan inslag (Ten eerste, 26 juli). Vanwege de extreme hitte krijgen we dagelijks allerlei adviezen hoe daarmee om te gaan. Maar zo’n artikel over een stuk ruimtesteen dat rakelings langs de aarde scheerde en groot genoeg was om de Randstad in puin te leggen, veroorzaakt toch alleen maar stress. Wat is de zin ervan en, vooral: waar bleven de adviezen en handige tips? Desnoods voor een volgende keer.

Wilfried Dierick, Nijmegen

Hitterecord

Ik kan me niet aan het gevoel onttrekken dat er euforie heerst over het bereiken van een nieuw hitterecord. Een mevrouw riep jubelend dat ze voor dit soort temperaturen nu niet meer naar Spanje hoeft. En hoewel dat natuurlijk CO2-uitstoot scheelt, immers geen vliegreis, ben ik bang dat dit laatste niet haar reden tot blijdschap was. Wanneer komt de omslag in het denken dat dit wellicht rampzalig is? Wanneer stoppen weermannen met het blij aankondigen van weer een mooie zomerse dag? Ik moet de eerste weerman nog tegenkomen die juichend regen aankondigt.

Paulijn Snijders, Brummen

Schaatsen in de zomer

Dat ijsstadion Thialf in hartje zomer open is voor schaatsers (Ten eerste, 22 juli), is een van de vele voorbeelden dat wij de ernst van klimaatverandering niet willen inzien. Thialf mag dan wel als doel hebben om klimaatneutraal te zijn, maar deze extra energievraag maakt het wel een stukje moeilijker.

Hoeveel extra windmolens en zonnepanelen moeten er worden geplaatst om Thialf de hele zomer open te houden? De grootste uitdaging waar wij nu en de komende decennia voor staan, is het verlagen van het huidige energieverbruik, maar dat lijkt eerder een gevecht tegen onszelf en onze ‘behoeften’ dan een technisch vraagstuk.

Jan Zwier van Thialf zegt op het milieu te letten, maar niet alles te kunnen doen. Thialf kan ook simpelweg kiezen om de baan niet in de zomer open te houden. De meeste schaatsers willen niets liever dan op natuurijs schaatsen, maar door dit soort keuzes wordt die kans steeds kleiner. Je eigen glazen ingooien heet dat.

Jorrit Leijting, Diemen

null Beeld Hans Klaverdijk
Beeld Hans Klaverdijk

Vindersloon

Voor 9,5 miljard euro aan verdachte transacties ontdekt en onvoldoende capaciteit om de (georganiseerde) financiële misdaad aan te pakken (Voorpagina, 25 juli). Ik herinner me nog goed hoe ik vindersloon kreeg bij een portemonnee op straat, lang geleden. 10 procent voor de eerlijke vinder. Er zouden een heleboel mensen een betaalde boterham kunnen hebben aan het eerlijk (legaal) vinden van oneerlijk geld. Vergelijkbaar met een politiebeloning uitloven voor informatie die leidt tot een aanhouding. Zelfs voor 1 procent zou ik het al doen.

Diederiek Weve, Den Haag

Autisme en rijgedrag

Menno de Vries beschrijft eerlijk de verminderde rijvaardigheid ten gevolge van autisme/Asperger (O&D, 24 juli). Verminderde motorische vaardigheid, overprikkeld raken, verminderd inlevingsvermogen, dat is geen privilege van autisten, dat komt massaal voor. Wie Wegmisbruikers of De slechtste chauffeur van Nederland volgt, geeft het CBR een dikke onvoldoende zolang dat soort idioten mag blijven rondrijden. Juist zulke automobilisten zouden een psychologische test moeten ondergaan.

De verminderde vatbaarheid voor prikkels kan als voordeel hebben dat autisten minder op andermans agressie reageren en zelf minder agressief rijden. Misschien zijn autisten daardoor wel de betere rijders. Nog een tip voor wie moeite heeft met multitasken en autostress: neem een automaat, zet hem in de eco-stand, dat vermindert de rijtaak en je hartslag enorm, vergeleken met dat gehannes met een pook.

Martin Kroon, instructeur Het Nieuwe Rijden

Sint Boris

In zijn stuk over Boris Johnson vermeldt Patrick van IJzendoorn dat de Russisch Orthodoxe Kerk op 24 juli Sint Borisdag viert (Ten eerste, 25 juli). Dat klopt slechts voor een deel. Hoewel Sint Boris van de 24ste juli vaak in combinatie met zijn broer Gleb wordt genoemd, zit het venijn hem in de Juliaanse kalender. De Russisch Orthodoxe Kerk werkt namelijk met een andere kalender. Op de dag dat Boris Johnson als Britse premier de sleutel van Downing Street 10 kreeg, was er geen viering voor de heilige Boris (en Gleb), maar voor Sint Olga van Kiev. Boris (en Gleb) zijn bij de Russisch Orthodoxe Kerk op 6 augustus aan de beurt.

Sjors Koppes, Amsterdam

Verhuurheffing

Uit de column van Frank Hendrickx (Ten eerste, 25 juli) blijkt maar weer hoe onberekenbaar en onbetrouwbaar onze overheid is. De overheid stelt de op winst beluste beleggers in de gelegenheid om huurverhogingen van 4,1 procent tot zelfs 5,6 procent toe te passen, in een tijd dat de rente zo goed als nul is.

En maar schreeuwen dat de beleggers de schuldigen zijn, maar de politiek bepaalt de huurverhoging, die zou de indexering moeten volgen.

Duico Douwstra, Vleuten

Buiten slapen

Mijn broers en ik sliepen meer dan 45 jaar geleden al buiten in de zomer, in onze opblaasboten, mijn dochter sliep 20 jaar geleden al alleen of met vriendinnen op het platte keukendak. Wij hebben – net als vele anderen die al jaren in de zomer buiten hun heil zoeken – er nooit aan gedacht dit in de krant te zetten (Ten eerste, 26 juli). Het is immers niet meer dan logisch.

Alleen het verhaal van een buurman is het vermelden waard: die had de wekker in zijn open raam zo hard gezet dat de hele buurt om half vijf ontwaakte, behalve hij, in zijn slaapzak op het keukenplat. Door de woedend aan de bel hangende buren werd zijn rust evenmin verstoord, pas toen een buurman met sleutel hem wakker schudde, kon de rest van de buurt de slaap hervatten.

De te laat op zijn werk arriverende buurman verloor zijn baan.

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Rutger Hauer

Toeval bestaat niet. Replicant Roy Batty uit Blade Runner en Rutger Hauer sterven beiden in het jaar 2019.

Niels van der Burg, Amsterdam

Zwarte Cross

Jill Mathon legt uit dat ze de borden bij Zwarte Cross geen satire vindt. Natuurlijk mag dat, haar mening: prima (O&D, 26 juli). Maar vervolgens stelt ze dat het festival niet op de vingers wordt getikt.

Mag ik haar wijzen op de tirade van de Amsterdamse rapper Sevn Alias over de bordjes (bekend van zijn lyrics ‘want ik stack die moneys als een fucking jood’, ook niet bepaald rekening houdend met andermans gevoelens) en de excuses van de organisatie?

Nogmaals: een mening is prima, maar vertel dan wel het hele verhaal.

Robert Wolters, Hoogkarspel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden