Wat heeft Minerva met deze 'omlegagenda' van doen?

Bekroonde designreuzen en handige pockets waarin de avondopenstelling van benzinestations niet ontbreekt. Agenda's voor 2004...

1 Redstone Diary, import Idea Books, euro 18,-.

Een knoepert, deze bureau-agenda maar wel een die gezien mag worden. Staat bekend om z'n vaak bizarre illustraties. Muziek is ditmaal het thema. En dus zien we een dame die haar met notenschrift bedrukte onderrok toont, of een reusachtige vleugel die dienst doet als ingang van een muziekwinkel in Los Angeles. Voldoende ruimte om zelfs een dagboekje bij te houden.

2 Amnesty Agenda, distributie Mets & Schilt, euro 8,50.

Alleen al het gedicht Een ogenblik in Troje van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska maakt deze zakagenda het aanschaffen waard. Ruim calendarium, veel informatie plus een who's who in mensenrechtenland. De zachtgroene cover streelt het oog.

3 04, distributie Idea Books,

euro 24,75.

Vier jaar bestaat deze bijzondere agenda annex notebook, een project van ontwerpster Resia Bibo en drukker Ewout Schikker. De oplage groeit maar is beperkt tot 500 exemplaren. Je noteert een afspraak in de agenda, slaat hem dicht en draait het hele boek om waardoor het notitiedeel bereikbaar wordt. Beide boekblokjes gaan naadloos in elkaar over. Met foto's van de Duitse fotograaf Günter Derleth, gemaakt in Venetië met een camera obscura. Twee leeslinten.

4 UNA Desk Diary, distributie Nijhof & Lee, euro 59,-.

Behoort door uniek concept tot de top. Werd wereldwijd veertig maal bekroond. Taal en taalverwarring zijn de thema's. Elk weeknummer, in totaal 53, verschijnt in een andere taal maar steeds in een letter die ik de zwembadtegelletter zou willen noemen maar die officieel Fregio Mecano heet, een Italiaans lettertype uit de jaren twintig. Meghan Ferrill droeg een verhaal bij over de afgrondelijke relatie van haar ouders. De gebruiker kan de pagina met het weeknummer uitscheuren en achter het kunststof omslag schuiven. Elke week een verse cover dus. De oplage voor de handel is beperkt.

5 ZOO Agenda, distributie Idea Books, euro 14,-.

Hij voelt zo lekker, deze design-agenda. Komt door het omslag dat gewatteerd lijkt, en het handzame formaat. Thema is de tijd in onze persoonlijke beleving. Harmine Louwé en Janine Wats gaven er subtiel vorm aan en namen columns van onder meer Remco Campert, Henk Spaan, Theodor Holman en Thomas Verbogt op. Met leeslint.

6 Ben van Meerendonk, Bekking, euro 11,50.

Een fietswedstrijd voor slagersjongens, een meisje op haar Solex op de Dam, zomerstrand aan de Prins Hendrikkade. De foto's van Ben van Meerendonk tonen het Amsterdam van een halve eeuw geleden. Elke foto kan moeiteloos een week mee. Kijk naar de ballonnenverkoper op de Dam en vergeet 'm nooit meer. Alle agenda's van Bekking hebben een ringband.

7 All-American Ads 60s, Taschen, euro 9,99.

Borduurt voort op het succes van een gelijknamige boekenreeks met advertenties uit de jaren '30 t/m '60. Reclame voor Amerikaanse sleeën, hondenvoer, snoep en western boots. Plastic hoes beschermt het omslag van deze bureau-agenda die een tikje benepen calendarium biedt. Ook in deze reeks: Design, Pin-Ups en Chill-out Spaces.

8 Kunstagenda, Marlou Kursten, euro 17,55.

Dertien kunstenaars tonen hun werk in deze oblong-agenda met ringband. Ontwerper Miek Saaltink verdeelde de pagina's ogenschijnlijk met een fijn potlood in vakjes, zonder de gebruiker in een corset te dwingen. Nini Salet droeg vier gedichten bij die margedrukker Niek Smaal in lood zette. Voel hoe de gedichten uit het papier oprijzen, een kleine maar bijna verdwenen sensatie. Met uurvermelding en aangenaam beschrijfbaar papier.

9 Amsterdam op zak, Bas Lubberhuizen, euro 9,90.

Zelfs de benzinestations met avondopenstelling staan er in. Een klassieker inmiddels die behalve als agenda ook als wegwijzer in Amsterdam fungeert. Al die adressen van discotheken, musea, theaters, tennisparken maar ook begraafplaatsen beslaan al gauw de helft van het boekje dat niettemin goed te hanteren blijft. Met (altijd te weinig) foto's van Eddy Posthuma de Boer. Past in binnenzak.

10 Minerva Omlegagenda, Bekking, euro 5,90.

De bladzijden 'omleggen', een andere interpretatie (bah, wat een lelijk germanisme!) van de titel kunnen we niet bedenken. Het is meteen ook het enige dat je, behalve erin schrijven, met de agenda kunt doen. Geen foto's, geen prentjes, niets. Leger agenda kwamen we niet tegen. En wat Minerva, godin van de handwerkslieden, er mee van doen heeft?

11 The Royal Horticultural Society Diary, Lincoln, euro 17,80.

Echt gebonden en gedrukt op satijnachtig papier is deze chique bureau-agenda die perfect blijft openliggen. Prachtige prenten van bloemen en planten uit eeuwenoude boeken, afkomstig uit de rijke bibliotheek van het Britse genootschap. Keurig calendarium.

12 Catharijneconvent, Bekking,

euro 11,50.

Afbeeldingen uit de kerkelijke collecties van dit mooie museum. Het speelgoedaltaartje uit 1920 moet eigendom zijn geweest van een jongetje met een hele rijke pappie. Uit vervlogen tijden dateren ook de Eerste H. Communie-serviesjes. In dezelfde reeks: de Jugendstil Agenda die een inkijkje biedt in de boekbandencollectie van Rob Aardse. Klassiek calendarium.

13 Natuuragenda, Sanoma,

euro 9,95.

Binnen de sectie natuuragenda's valt nergens zo veel te kijken en te lezen als in de agenda van tekenares Marjolein Bastin, razend populair bij de lezers van Libelle. Een agenda om te gebruiken in de serre met uitzicht op de tuin. Zelfs de kleurtinten van het calendarium verlopen met de seizoenen.

14 Cadillac glamour, teNeues,

euro 11,90.

Gewijd aan de Cadillac, de Amerikaanse automobiel die in de jaren vijftig de vorm van een slagschip aannam. Vooral welgestelde vrouwen werden in de beroemd geworden advertenties aangesproken. Deze kloeke bureau-agenda met ringband verschijnt in vele varianten. Zoals: The Aloha Shirt; New York Vertical of Jack Vettriano, met zijn wat macabere schilderijen van bars en slaapkamers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden