Wat gebeurt er met de kinderopvang van Estro? Twee brieven in omloop

Er is veel onduidelijkheid rondom het dreigende faillissement van Estro, Nederlands grootste kinderopvangorganisatie. Het Britse bedrijf Smallsteps neemt 250 kinderopvanglocaties over, maar 130 vestigingen dreigen na juli te worden gesloten. Ouders met kinderen die naar locaties van Estro gaan, ontvingen verschillende brieven: sommigen kregen eentje die vermeldt dat investeerder Smallsteps bereid is om de locatie over te nemen, anderen eentje waarin dat niet wordt beweerd.

Archieffoto: kinderopvang in VlaardingenBeeld anp

Estro stuurde de brieven (zie onder) vannacht naar haar klanten, waarin het bedrijf bekendmaakte dat het 'naar alle waarschijnlijkheid' faillissement ging aanvragen. 'Door de aanhoudende economische crisis, baanverlies van ouders en de overheidsbezuinigingen is deze beslissing helaas onvermijdelijk gebleken', aldus Estro.

Verschillende versies
Die uitleg staat in beide brieven, maar daarna verschillen de documenten. De ene brief meldt dat investeerder Smallsteps 'bereid is gevonden een groot deel van de kinderopvanglocaties, waaronder die van u, over te nemen. Dat betekent dat er voor de opvang van uw kind(eren) weinig zal veranderen.' De andere brief maakt hier geen melding van. Ouders die een brief zonder de alinea over de nieuwe investeerder kregen, vrezen dat hun kind over drie weken zonder opvang zit.

Binnen de kinderopvangbranche is interesse voor het overnemen van de noodlijdende kinderopvangorganisatie Estro. Een aantal bedrijven is van plan een consortium op te richten om met vestigingen van Estro of misschien met heel Estro verder te gaan. Dat hebben de bestuurders Geert de Wit van de Brabantse kinderopvang Kinderstad en Peter Notten van het in Eindhoven en omstreken actieve Korein laten weten.

De onderhandelingen voor een doorstart met Smallsteps verkeren al in een vergevorderd stadium, maar de kinderopvangorganisaties die nu ook interesse tonen vinden dat een overname door 'maatschappelijke ondernemingen zonder winstoogmerk' zoals zijzelf meer voor de hand ligt dan een overname door een buitenlandse investeerder. Niet rendement en belangen van aandeelhouders, maar de belangen van kinderen zouden volgens hen voorop moeten staan.

Een grote klap
De organisatie is met 2.800 werknemers en 340 locaties de grootste aanbieder van kinderopvang in Nederland. Door de overname door Smallsteps kunnen 250 vestigingen openblijven en doorgaan onder de naam van de Britse organisatie. De toekomst van de andere 1.000 medewerkers en 130 vestigingen is ongewis.

'Dit faillissement is niet alleen een grote klap voor de kinderopvang in Nederland, maar ook voor alle medewerkers, de kinderen en hun ouders. Vier jaar geleden is de voorloper van Estro overgenomen voor 400 miljoen euro door buitenlandse investeerders. Waar is dat geld gebleven? Waarom is er niet eerder ingegrepen om een faillissement te voorkomen?', aldus voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV.

Er werd al langer gevreesd voor problemen bij Estro, omdat de schulden door de investeringen van private-equities zoals Bencis en Providence alleen maar waren toegenomen. Het bedrijf bevestigde in het Financieele Dagblad dat president-commissaris Hans Rijnierse acht maanden na zijn benoeming is afgetreden. Daarnaast berichtte het FD vanochtend dat enkele andere directeuren zijn opgestapt, dat personeelsleden vrezen voor hun baan en de werkingsduur van het sociaal plan is verlengd.

Beeld anp
Beeld belga
Brief met vermelding van SmallstepsBeeld E-mail
Brief zonder vermelding van SmallstepsBeeld E-mail
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden