Wat doen vrouwen toch raar over seks

JARENLANG, wat zeg ik, eeuwenlang hebben ze er een beetje geheimzinnig en koket over gedaan, alsof hun lichaam onder hun kleren niet bestond....

Of er is een talkshow waarin vrouwen uitbundig vertellen over hun manier van klaarkomen, op wat voor mannen ze vallen, hoe lekker het kontje van Overmars er wel niet uit ziet en ga zo maar door.

Vrouwen, kortom, hebben seks ontdekt en doen zo opgetogen alsof ze een onbekende diersoort hebben teruggevonden. Lekker stoer over seks praten, net zoals jongens dat vroeger onderling deden. Dat is leuk, en dat is het recht van vrouwen, die vooral op seksueel gebied zo lang onderdrukt zijn geweest.

Het is eigenlijk een laatste uitloper van het feminisme. Nog even over seks tetteren, en dan zijn we eindelijk gelijk aan mannen. Dat gaat allemaal volgens de beste tradities van imitatio en uiteindelijk aemulatio.

Het merkwaardige is intussen dat mannen al lang niet meer op die manier praten, ze zouden niet durven. Dat is ze wel afgeleerd. Een man die nu en plein public zo over een vrouw praat als een vrouw dat over een man doet, zou hardhandig terecht gewezen worden. Wat voor vrouwen stoer is, is voor mannen porno.

Nu is de communicatie tussen man en vrouw, het is bekend, niet optimaal. Mannen en vrouwen schijnen nu eenmaal anders te praten: mannen willen informatie uitwisselen, vrouwen zoeken bevestiging en willen geluid maken.

Maar door zo flink over seks te doen maken vrouwen die communicatie niet veel beter. Integendeel, het maakt de verwarring alleen nog maar groter. Vrouwen die zo praten wekken vooral de indruk dat ze dol op seks zijn, maar dat is niet zo. Het is net als met mannen vroeger: hoe meer ze erover praatten, hoe minder ze het deden.

Dus, dames, mogen de gordijnen weer een beetje dicht?

Liesbeth Wytzes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden