Warm onthaal in Friesland

ESONSTAD IS DE HOOP VAN HET NOORDEN. IN DE NIEUWE STAD IS DE KLANT KONING EN LIJKT HET ALTIJD VAKANTIE....

In de verte wapperen de vlaggen op de stadspoort van Esonstad. Links de Friese met de rode pompeblêden, rechts het rood-geel-blauwe stadswapen met boog, koggeschip en schelp in het hart. 'Kijk', zegt Birgit Stachowski trots. 'Hier is het Waagplein met het Waaggebouw.'

De vinger van de medewerkster van Dormio Recreatiewoningen wijst trots in de richting van het weidse niets ter hoogte van Anjum. Nou ja, niets: modder, kranen, bergen zand, kuilen en dan, opeens, twee gloednieuwe middeleeuwse modelwoningen. 'Type G voor acht personen', zegt Stachowski. In haar gedachten is het al volgend jaar en is het Friese themapark een bloeiende stad aan het Lauwersmeer, met volle terrasjes, een pannenkoekenhuis en een havencafé, met spelende kinderen en barbecuende buurmannen tussen de authentieke klok-en trapgevels.

Ooit zou Esonstad (vernoemd naar de Ee) een drukke handelsstad geweest zijn, tot de Lauwerszee haar in 1230 opslokte. Of het echt zo is, weet niemand. Maar dat is niet erg. De legende bestaat en die is stevig genoeg als fundament van een hedendaags vakantiepark met middeleeuwse straatjes, lantaarns en ouderwets ogende huizen. Eigenlijk zo'n beetje als de oude kern van de andere elf Friese steden, maar dan met veel meer faciliteiten.

'Themaparken zijn hip', zegt directeur Don van Schaik van Dormio Recreatiewoningen, verantwoordelijk voor de verkoop van de huizen in Esonstad. De stad heeft meteen een eigen identiteit waardoor die zich van de andere vakantieparken onderscheidt.

De formule lijkt te werken. Van de 144 woningen (variërend van 134.750 tot 233.500 euro) zijn er 110 verkocht, een deel wordt verhuurd. Landal Green Parks gaat het park beheren. Van Schaik verwacht dat de aantrekkingskracht zal toenemen als de stadspoort er volgend jaar werkelijk staat en de dagjesmensen zien hoe de bewoners genieten van hun bootje aan de steiger bij hun huis.

'Kom binnen', noodt Stachowski in het halletje van de modelwoning. Ze loopt langs de slaapkamer naar de woonkamer waar het naar verse koffie ruikt. Een plastic appeltaart op tafel maakt de idylle compleet. Vaatwasser, magnetron en een vierpitsfornuis met oven staan te glimmen in de keuken, het raam biedt uitzicht op de toekomstige jachthaven. Boven zijn nog drie slaapkamers en een luxe badkamer met ligbad. Sauna, en zonnebank behoren tot de opties.

Je zou er zomaar permanent willen intrekken - zoals in diverse Nederlandse chalet-en bungalowparken gebeurt en oogluikend wordt toegestaan. Officieel staat er een boete op permanente bewoning van vakantiehuizen, maar voor gemeenten zijn zulke bewoners tegelijkertijd ook een prettige bron van inkomsten.

Esonstad is ook niets minder dan de hoop van het noorden. De stadspoort is niet, zoals in de echte ruige middeleeuwen, bedoeld om mensen buiten de stad te houden, maar staat er juist voor een warm onthaal.

Friesland heeft in ieder geval veel over voor de toekomstige Esonstadters. Bedrijven trekken weg uit het noorden, schaalvergroting bedreigt de boeren, toerisme is bijna het enige waar nog groei in zit.

De drie noordelijke provincies vechten hard om de recreërende mens, maar sinds het Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) twee jaar geleden failliet ging, moeten de provincies zelf hun pr verzorgen.

Ze bieden tegen elkaar op met slogans als 'Beleef Friesland', 'Da's nou Drenthe' en 'Er gaat niets boven Groningen'. Er worden vaarroutes opgewaardeerd, bruggen opgehoogd en fietspaden aangelegd. Zo slecht gaat het overigens niet met Friesland. In 2003 was Friesland goed voor bijna de helft van de 21,6 miljoen overnachtingen die de Noordelijke teller Toerdata noteerde. Maar het is niet genoeg. De provincie streeft naar een groei van 15 procent over vijf jaar.

Van Esonstad wordt dus veel verwacht. Het is ook een slim idee. De elf steden van Friesland zijn prachtig, maar hebben niet zoveel faciliteiten die zo goed en makkelijk te bereiken zijn. Een compleet nieuwe stad waarin al die dingen wel aanwezig zijn, waar de klant koning is en het altijd vakantie lijkt, is wel zo praktisch.

Volgens Don van Schaik zijn het vooral de faciliteiten en de vrijheid die de meerwaarde van Esonstad bepalen. 'De stad wordt op maat gebouwd, het huis geheel naar wens. Ligbad? Doen we. Sauna? Wordt geregeld. Slecht weer? Geen probleem, alles is overdekt.'

De toekomstige Esonstadter zit helemaal niet te wachten op echte primitieve omstandigheden, weet Van Schaik. 'Ze willen best middeleeuws doen, maar dan wel met magnetron en vaatwasser. Die mensen komen hier om te onthaasten, dus moet het wel een beetje luxe zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden