Column

Wanneer voelde u voor het laatst seksuele jaloezie?

'Mag ik mijn hart aan uw voeten leggen.'

'Als u mijn vloer maar niet vuil maakt.'

Zo begint het korte toneelstuk Hartstuk, het is nog geen halve pagina lang, van de Oost-Duitse toneelschrijver Heiner Müller. Hartstuk kan worden gelezen als een commentaar op de roman in brieven Les liaisons dangereuses van Choderlos de Laclos. Dit boek bereikte in 1988 een groter publiek dankzij de verfilming van Stephen Frears met John Malkovich en Michelle Pfeiffer. Er zijn diverse duidingen van boek en film mogelijk, een moralistische fabel, een studie naar verveling en decadentie, maar de Seksrabbijn zegt dat seksuele jaloezie de kern van boek en film is.

Overigens, zonder verveling geen seksualiteit. Zonder verveling zou seksualiteit slechts een middel tot een doel zijn: voortplanting of misschien het orgasme. Een wat beperkte en al te calvinistische opvatting.

Waar de verveling haar hoogtepunt bereikt, begint de menselijke seksualiteit pas goed. Zoals iemand mij onlangs vertelde: 'Ik ben geen sloerie, ik was gewoon verveeld.'

Dat is ook precies het probleem in het hedendaagse gezin, waar de erotiek tot taak is verworden. Het genot schuilt in het feit dat weer aan de verplichting is voldaan.

Geen angst, dit zal niet eeuwig zo voortduren. De Seksrabbijn is er en hij legt zijn hart aan uw voeten.

Zonder jaloezie verwordt de menselijke seksualiteit tot een dorre akker. Wie zich niet kan voorstellen dat zijn partner of het object van zijn liefde begeerd wordt door een ander zal snel zelf ook ophouden dat object te begeren.

De seksuele jaloezie is niet alleen een onvermijdelijkheid, zij is, voor wie bereid is er met enige distantie naar te kijken, ook een positieve kracht. Zij herinnert ons eraan dat we ons liefdesobject niet bezitten, zij maant ons beter te observeren, zij toont ons dat waanzin en erotiek in elkaars verlengde liggen.

Huiswerk voor volgende week: bekijk samen met uw partner Dangerous liaisons. Wanneer hebt u voor het laatst seksuele jaloezie gevoeld? Wat gebeurde er toen precies met u? Koop een notitieboekje en schrijf deze ervaring op.

Vraag uw partner of zij/hij u deze week seksueel jaloers wil maken. Zeg: 'Ik wil weten wie je begeert, want ik ben het niet.'

En 's avonds streelt u uw partner door het haar en u fluistert een parafrase van Heiner Müller in het oor van uw liefdesobject: mijn hart is een baksteen, maar het klopt alleen voor jou.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden