LezersbrievenDonderdag 29 november

Wanneer komt er een einde aan de wens van onze nationale luchthaven om te blijven groeien?

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 29 november.

Redactie
Reizigers van luchthaven Schiphol ondervinden vertragingen nadat het vliegveld te kampen had met een grote storing. Beeld Anp
Reizigers van luchthaven Schiphol ondervinden vertragingen nadat het vliegveld te kampen had met een grote storing.Beeld Anp

Bert Wagendorp legt in zijn column over de ongebreidelde groei van Schiphol (Ten eerste, 27 november) weer eens haarfijn de vinger op de zeer gevoelige plek. Wanneer komt er nu eens een einde aan die ongefundeerde wens van onze ‘nationale’ luchthaven om maar te blijven groeien en groeien?

Ik schrijf bewust ‘nationale’, maar vraag mij tegelijk af of het onze eigen luchthaven nog wel is. Is het niet allang zo dat de eisen/wensen van de internationale reizigers boven de belangen gaan die wij, inwoners van het kleine Nederland hebben? Schiphol is vooral een overstap-luchthaven geworden.

Natuurlijk is het appels met peren vergelijken als Bert cynisch refereert aan de vastberadenheid van ‘onze’ regering inzake het boerkaverbod. Maar waar Bert op doelt, is dat onze Mark nog nooit zo duidelijk is geweest met zijn uitspraken als met die over handhaving van dat verbod. Wanneer gaat Mark zich eens duidelijk uitspreken over zaken die er echt toe doen, zoals over Schiphol, over die grote CO2-spuiter die niet alleen de kwaliteit van onze gezamenlijke lucht naar de kloten helpt, maar ook de leefbaarheid van ons mooie land?

Ik roep met Bert op tot een nationale opstand tegen de verdergaande verpesting van onze leefomgeving. Stop met de groei van niet alleen Schiphol, maar ook met de uitbreiding van Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en de geplande uitbreiding van luchthaven Lelystad. Die laatste allemaal ten faveure van onze ‘nationale’ luchthaven. Het is genoeg zo; duidelijke grenzen vastleggen en vooral handhaven!

Dankjewel Bert.

Hans Nagtegaal, Bussum

Zendingsdrang

Waar hebben we het aan te danken dat een aantal journalisten – en niet de minste – van de Volkskrant telkens zo’n sturende visie over afschaffing van Zwarte Piet op de lezers loslaten? Is dat zendingsdrang, kokervisie, grachtengordelchauvinisme of gewoon vooringenomenheid?

Nee meneer Giesen, ik voel me niet onzeker, miskend en machteloos, ik ben niet lager opgeleid en stem ook niet op een populistische partij. Nee meneer Cuperus, ik ben niet (klein-) burgerlijk, en toch ben ik voor handhaving van de Zwarte Piet-traditie.

Je moet wel bijzonder overtuigd zijn van je eigen gelijk als je met zoveel dedain de opvattingen over Zwarte Piet van de meerderheid van de bevolking als een achterhoede­gevecht bestempelt, zoals Giesen in zijn artikel doet.

M. Bakker-Arkema, Vleuten

Bertolucci

Hoe kan het, dat een regisseur die voor de camera een actrice laat verkrachten en dat (artistiek verantwoord natuurlijk) op film zet en publiceert, na zijn dood opgehemeld en bewierookt wordt? (V, 27 november). Hoe kan het dat zich daar niemand openlijk over uitspreekt? En hoe zit het met die Brando? Gedwongen door de regisseur of vrije keuze? En wat zegt dat over die mensen (veel mannen!) die kritiekloos over het genie van de man spreken?

Wim Eggens, Barendrecht

Wat mis ik?

Wat mis ik? Als ik lees over weer een klimaattop die gedoemd is om te mislukken en poolkappen die gedoemd zijn om te smelten, bekruipt mij een haast kafkaësk gevoel dat er geen ontsnapping meer mogelijk is (Ten eerste, 28 november). Maar blijkbaar mis ik iets. Wie kan mij uitleggen waarom deze ramp van onge- kende schaal die we van heinde en verre zien aankomen niet meteen en daadkrachtig wordt aangepakt? Is het echt alleen maar geld? Wat mis ik?

Thijs Koers, Utrecht

Landjepik

Gemeenten lokken landjepik zelf uit, zonder dat bewoners daarop inzetten (Ten eerste, 27 november). Ik woon in een nieuwbouwwijk in Oegstgeest. Ik heb een hoekwoning en er ligt een strook van 1 meter breed naast mijn huis en een publieke groenvoorziening achter mijn tuin. Ik ben niet uit op landjepik, maar wil wel dat de strook naast mijn huis en het tuintje erachter er uitzien alsof het mijn tuin was. De gemeente Oegstgeest bezuinigt op onderhoud van publiek groen en heeft alles volgegooid met kruipend klimop, dat kruipt waar je het niet wilt hebben en ook niet mooi is. Met mijn buurman zijn we begonnen met het oppimpen van het gemeentegroen. In het begin ging het wel eens mis met het groenonderhoud door de medewerkers van de sociale werkvoorziening: alles wat niet in het plaatje paste werd gerooid. Nu laten ze alles aan mij over! Dat het grondbezit officieel bij de gemeente ligt, boeit me eerlijk gezegd niet zo.

Cees van der Bent, Oegstgeest

Rode panda

Dat er drie jaar geleden een uit Blijdorp ontsnapte rode panda langs het spoor liep, is niet waar (Economie, 24 november). Toen het dier uit zijn nieuwe verblijf ontsnapte, waren er inderdaad creatieve geesten die een foto van ‘Roffa Panda’ fotoshopten op de Erasmusbrug, voor Hotel New York en op het stationsplein, maar uiteindelijk bleek hij de dierentuin niet uit geweest te zijn; hij had zich verstopt in een boom van een naastgelegen verblijf. Het treinverkeer rond Rotterdam lag overigens wel een tijdje stil vanwege het gerucht dat de panda daar zou lopen, maar dat was dus niet het geval.

Marijke de Vries, Delft

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden