Waken tegen terreur op zee

Onder leiding van de Nederlandse marine wordt de kust van Somalië in de gaten gehouden. 'Terroristen kunnen een link hebben met piraterij.'..

Van onze correspondent Kees Broere

Somalië, het Afrikaanse moslimland dat al sinds 1991 geen centrale regering meer kent, is een optimale voedingsbodem voor terroristische activiteiten. Dat meent commandeur Hank Ort, leider van Task Force 150, die voor Operation Enduring Freedom de zeeën rond het Midden-Oosten bewaakt.

Nederland heeft sinds half december de leiding over de Task Force en levert met HMS De Zeven Provinciën en het bevoorradingsschip HMS Amsterdam twee marineschepen aan de operatie, waaraan nog zestien andere vaartuigen deelnemen. De vloot patrouilleert in de Arabische Zee en voor de kust van Somalië.

Het laatstgenoemde gebied geldt vanwege de piraterij als een van de gevaarlijkste ter wereld voor de commerciële zeevaart. Onlangs namen twee Amerikaanse marinevaartuigen er een Somalische boot onder vuur waarvan de bemanning uit piraten zou bestaan. Daarbij viel minstens een dode.

'Terroristen kunnen een link hebben met piraterij', zegt commandeur Ort, 'bijvoorbeeld als extra bron van inkomsten.' De Task Force wil de bewaking van de kust voor Somalië verscherpen, ook om mogelijke piraten en terroristen af te schrikken. Ort heeft hiertoe ook van de Nederlandse regering een mandaat.

Het vasteland van Somalië, in de Hoorn van Afrika, is nog steeds verdeeld tussen talrijke krijgsheren en hun milities. Enkele dagen geleden vonden in de hoofdstad Mogadishu zware gevechten plaats tussen een groep van enkele krijgsheren en een militie van de zogeheten islamitische rechtbanken in de stad.

De krijgsheren zouden daarbij wapens en advies krijgen van Amerikaanse militairen, die de rechtbanken als een broeinest van extremistische moslims beschouwen. Commandeur Ort zegt deze 'suggestie' te kennen, maar verder niets te weten van Amerikaanse betrokkenheid bij de strijd in Somalië.

In het gebied dat de Task Force bewaakt, varen ook de tankschepen die circa de helft van de olieleveranties in de wereld voor hun rekening nemen. Een groot deel daarvan moet door de Rode Zee en langs de kust van Somalië. Piraterij en terrorisme vormen daar een potentiële bedreiging voor 'de westerse levensstandaard', aldus Hank Ort.

Volgens de Nederlandse marineman moet het gevaar van het wetteloze en onbestuurde Somalië als uitvalsbasis voor terroristen meer aandacht krijgen. Het 'militaire spoor', zoals de patrouilles door de Task Force, vormt hiervan slechts een onderdeel. Ook economisch, politiek en diplomatiek moet gezocht worden naar oplossingen voor Somaliës problemen, aldus de commandeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden