'Waarom zou Bernhard dan alleen zijn derde 'onechte' dochter een erfenis hebben onthouden?'

'Ik vind het geen geloofwaardig verhaal', zegt voormalig directeur-generaal Hans van der Voet van de Rijksvoorlichtingsdienst over het bestaan van een mogelijk derde buitenechtelijke dochter van prins Bernhard.

Beeld anp

Gisteren meldde royalty-reporter Marc van der Linden het bestaan van een zevende boreling van prins Bernhard (1911-2004). De 65-jarige vrouw, Mildred Zijlstra, zocht enkele jaren geleden contact met Annejet van der Zijl, maar die had de research voor haar boek Bernhard. Een verborgen geschiedenis (2010) net afgerond. Van der Zijl bevestigt dat zij Zijlstra doorverwees naar Van der Linden. Hij heeft haar verhaal opgenomen in zijn boek De vrouwen van prins Bernhard, dat vandaag verschijnt.

Van der Voet, vertrouweling van de prins, schraagt als volgt zijn veronderstelling dat het verhaal niet klopt. 'De prins heeft zijn twee buitenechtelijke dochters erkend en er bij leven goed voor gezorgd. Hij heeft ze ook laten meedelen in de erfenis. Waarom zou hij dat een derde onthouden? Wat maakt hem dat uit?'

Zijlstra woont nu in Frankrijk en zou zijn verwekt rond de Bevrijding in 1945. Volgens Van der Linden is zij daarna door de entourage van de prins 'weggewerkt'.

In RTL Boulevard vertelde zij door gesprekken met een vriend van haar adoptievader op Bernhards spoor te zijn gekomen. Ze zei geen behoefte te hebben aan een dna-test en er alleen naar te streven 'dat het rustig wordt in mijzelf'.

In De prins spreekt, postuum verschenen in 2004, vertelt Bernhard aan Volkskrant-redacteuren Pieter Broertjes en Jan Tromp dat hij twee buitenechtelijke dochters heeft, Alicia (1952) en Alexia (1967). Broertjes, nu burgemeester van Hilversum: 'De prins heeft ons altijd gezegd dat dit de enige twee onwettige kinderen zijn. We hebben ook naar andere kinderen gevraagd. Hij heeft ons bezworen dat dit het was. Daar ga ik dan maar van uit.'

Beetje laat

Historicus Cees Fasseur: 'Ze komt er wel een beetje laat achter. Alleen een mondelinge claim is niet zo sterk. Zonder beter bewijs zie ik dit vooral als een mooie verkoopstunt.'

De vrouw zou in 2003 'bij toeval' hebben ontdekt dat ze een dochter is van Bernhard. De prins zelf zou van haar bestaan niet hebben geweten. Onduidelijk is waarom zij zweeg in 2004 toen haar 'zusjes' uit de coulissen traden en waarom zij daarna nog bijna zeven jaar stilte betrachtte.

Van der Linden, maker van het blad Royalty, feliciteerde zichzelf dinsdag op Twitter met de 'mooie publiciteit' voor zijn boek.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden