AnalysePrins Bernhard

Waarom prins Bernhard niet tot de grootste verhuurders van Nederland behoort

Prins Bernhard van Oranje jr. staat sinds 2017 te boek als de vastgoedprins, maar ontbreekt in de ranglijst van de Volkskrant van grootste verhuurders van Nederland. Hij bezit immers geen honderden huurwoningen, zoals het beeld is, maar heeft iets meer dan 40 huurwoningen in volledig eigendom.

Xander van Uffelen
Prins Bernhard jr. Beeld Robin Utrecht / ANP
Prins Bernhard jr.Beeld Robin Utrecht / ANP

Het woningbezit van prins Bernhard is sinds publicaties in Het Parool een eigen leven gaan leiden. Bernhard zou eigenaar zijn van 590 panden, waarvan 102 als privépersoon en 488 panden via zijn bv’s. Zijn daadwerkelijke bezit van huurwoningen is veel lager dan in 2017 is berekend. In eerder onderzoek hanteerde het kadaster een andere methode. Alle woningen waarbij iemand deels eigenaar is, telden mee als volledig bezit. Voor dit onderzoek is er in overleg met het kadaster voor gekozen om slechts één eigenaar per woning te tellen, om dubbeltellingen te voorkomen.

Bernhard van Oranje deelt het eigendom van zijn woningen veelal met zakenpartners. Van de 108 woningen op zijn naam heeft hij gemiddeld een kwart in handen – omgerekend 27 volledige woningen. Daarnaast bleek hij volgens het kadaster in 2019 via zijn bv’s eigenaar te zijn van 590 objecten. Dit zijn veelal winkels en kantoren en slechts 67 woningen. Aangezien Bernhard voor 23,33 procent aandeelhouder van de bv’s is, heeft hij omgerekend 15,6 woningen in bezit.

Als particulier (27 woningen) en als ondernemer via zijn bv’s (15,6 woningen) heeft Bernhard dus omgerekend 42,6 volledige woningen in zijn bezit. Weliswaar een behoorlijk aantal, maar onvoldoende voor de ranglijst van grootste verhuurders.

Van wie is Nederland?

Particuliere vastgoedeigenaren drukken steeds groter stempel op Nederlandse woningmarkt

Grote particuliere vastgoedeigenaren winnen terrein op de Nederlandse woningmarkt. De grootste drie hebben ieder huurwoningen met een totale waarde van ruim 1 miljard euro. Lees het belangrijkste nieuws uit ons onderzoek naar de woningmarkt.

Wie zijn de grootste huisbazen van Nederland?

Corporaties, huisjesmelkers, buitenlandse investeerders: het is dringen op de krappe Nederlandse huurmarkt. Wie krijgt het grootste stuk van de taart? En is er zicht op verandering? Lees de analyse.

De feiten op een rij

Betaalbare huurwoningen zijn schaars en de prijzen stijgen rap. Dat roept de vraag op: van wie is Nederland? Wie zijn de grootste huisbazen van het land? Bekijk hier alle data.

Ineens heeft mevrouw Van den Berg een hogere huur dan de buren

Flat Octant in Dordrecht is als de Nederlandse woningmarkt in het klein. De laatste jaren zijn de 98 appartementen verkocht, gesplitst en weer doorverkocht aan diverse eigenaren. En die hebben niet altijd het beste met de bewoners voor.

Bikkelhard, slim en liefst buiten beeld: Aat van Herk

Voor Aat van Herk (68) gaan de zaken altijd door. Zijn directe aanpak en goede neus voor investeringen maken hem tot de grootste particuliere verhuurder van Nederland.

Rustig afwachten loont in het vastgoed, weet ondernemer Piet Grouwels

Piet Grouwels, oprichter van het gelijknamige vastgoedbedrijf uit Maastricht, geeft nooit interviews. Dat komt niet doordat de 77-jarige Limburger publiciteitsschuw is, vertelt zijn directeur Piet Bougie. ‘Maar wat je zegt wordt toch altijd verkeerd uitgelegd. En jezelf op de borst kloppen, daar schiet je weinig mee op.’

Van slechtste tot beste verhuurder van Nederland

Vastgoedondernemer Henk Stienstra, vaak omschreven als ‘de rijkste Limburger’ overleed woensdag op 78-jarige leeftijd. De op een na grootste particuliere woningbezitter van het land werd zowel tot slechtste als beste verhuurder van Nederland verkozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden