Waarom is het homobos zo slecht ?

Twee filosofen, Sebastien Valkenburg en Ger Groot, schrijven op deze plaats om beurten een wekelijkse column over een actueel thema....

Eigenlijk kun je nauwelijks spreken van een echt bos. Rotterdamse homo’s krijgen (in het Kralingse Bos) een dichtbegroeid stukje grond dat niet meer meet dan 50 bij 200 meter. Volgende week wordt dit homobosje geopend.

Waar ter wereld hebben ze een officieel homobos? Als dit geen toppunt van homo-emancipatie is Of moeten we dit lapje groen wellicht toch anders beoordelen?

Eerst maar eens vaststellen wat de bedoeling is van dit homobos. Van het woord zelf word je niet veel wijzer. Ook de toelichting van de woordvoerder van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk schept weinig duidelijkheid. Die spreekt over ’een ontmoetingsplek.’

Dat lijkt me erg eufemistisch. Alsof het homobos is bedoeld om – ’gezellig, mannen onder elkaar’ – met elkaar te picknicken of anderszins te recreëren. Formeel is dit niet eens onjuist, want gerecreëerd wordt er in het bos. Mannen die seksueel contact zoeken met seksegenoten kunnen voortaan hier terecht. Beter gezegd: in de praktijk konden ze dat al, maar vanaf volgende week ook met goedkeuring van de overheid.

Deze bemoeienis van overheidswege is opmerkelijk. Seks in het openbaar zou de deelgemeente niet moeten faciliteiten. Ze zouden er juist tegen moeten optreden. En maak mij nu niet meteen uit voor een reactionair. Ik baseer mij enkel op de wet. Nederland kent weliswaar geen wetsartikel dat seks in de openbare ruimte verbiedt, maar wel artikel 239, dat de ’schennis van de eerbaarheid’ behandelt.

Goed, wie zich hieraan schuldig maakt zal vermoedelijk niet drie maanden de cel in gaan (de maximale gevangenisstraf voor dit vergrijp), maar het verleden heeft uitgewezen dat een flinke boete niet is uitgesloten.

Voor dit wetsartikel valt het nodige te zeggen. Thuis kunnen mensen doen en laten wat ze willen. Misschien is de ultieme area of non-interference, zoals liberale filosofen het uitdrukken, in dit verband wel de slaapkamer. Niemand die er iets mee heeft te maken wat we daar uitspoken. Daar staat tegenover dat we ons buitenshuis hebben te conformeren aan wetten, regels en etiquette. Mooie boel zou het worden als iedereen zijn broek zou laten zakken.

Voor deze ’eerbaarheid’ in het publieke domein valt het nodige te zeggen. Waarom dan toch een uitzondering op deze regel creëren via een heus bos? Deze maatregel is geen simpele kwestie van een oogje toeknijpen wanneer twee minnaars op heterdaad worden betrapt. Hij gaat verder. De rode loper wordt als het ware uitgelegd – althans voor homoseksuelen.

Een argument dat je regelmatig hoort, is dat de behoefte aan een ontmoetingsplek bij homoseksuelen groter zou zijn dan bij hetero’s, omdat zij moeilijk kunnen uitkomen voor hun geaardheid. Aan hun gevoelens toegeven, kan slechts in het geheim; iemand mee naar huis brengen is soms onmogelijk.

Ik zie het praktische probleem – en dat hier sprake kan zijn van een innerlijke worsteling wil ik onmiddellijk aannemen. Maar het is een vergissing van politici dat zij hier moeten bijspringen. De politiek: voor al uw problemen? Zo werkt het niet.

Hoe noodzakelijk is het trouwens om een locatie in de buitenlucht te zoeken als de nood hoog is? Zo duur is een hotelkamer ook weer niet. Of maak ik nu een ’sociale kwestie’ van homoseksualiteit?

Laat er geen misverstand over bestaan: homoseksuelen mogen niet worden achtergesteld. Tegen gewelddadige incidenten – die zo frequent plaatsvinden dat je je moet afvragen of je nog kunt spreken van incidenten – kan niet hard genoeg worden opgetreden. Iemands geaardheid zou niet ter zake moeten doen. Die behoort tot de privésfeer. Maar zorg ervoor dat die daar ook blijft en laten politici die geaardheid vooral niet het publieke domein in sleuren door er een politiek thema te van maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden