Waarom is de aswolk zo gevaarlijk?

Een vulkanische aswolk is levensgevaarlijk voor het vliegverkeer. Vier vragen over de aswolk.

Waarom is de wolk zo gevaarlijk voor het vliegverkeer?
De vulkanische as is afkomstig van de vulkaan Eyjafjallajökull. De as is niet zichtbaar. Het bestaat uit glasdeeltjes, die in alle gaten en kieren van een vliegtuig gaan zitten waardoor de apparatuur uitvalt. Ernstiger nog is het feit dat het stof gaat smelten zodra het in de motoren terecht komt. Die kunnen daardoor plotseling uitvallen.

In 1989 ging het mis met een vliegtuig van KLM, dat onderweg was van Schiphol naar Tokio. Bij Alaska vloog het toestel door een wolk van de vulkaan Mount Redoubt. Het stof verstopte de vier motoren, die ineens uitvielen. De bemanning slaagde erin de motoren te herstarten. Enkele jaren eerder was een vliegtuig van British Airways in de problemen gekomen door een aswolk bij Indonesië. Ook toen kon de bemanning de motoren herstarten.

Hoe lang gaan de uitbarstingen nog duren?
De uitbarstingen van de vulkaan op IJsland die tot ontregeling van het luchtverkeer in het noorden en westen van Europa hebben geleid, kunnen ‘lang duren’. Mogelijk zijn ze na een paar dagen voorbij, maar ze kunnen ook meer dan een jaar duren. Dat zegt Magnus Tumi Gudmundsson, hoogleraar geofysica en adviseur van de IJslandse regering. ‘Te oordelen naar de intensiteit van deze uitbarsting, kan het lang duren’, waarschuwt de IJslandse wetenschapper. In de loop van de donderdag zijn de uitbarstingen van de Eyjafjallajökull heviger geworden.

De tweede uitbarsting van een vulkaan onder de Eyjafjallajokull-gletsjer in IJsland in minder dan een maand tijd begon woensdag om 03.00 uur (Nederlandse tijd). Tussen zevenhonderd en achthonderd mensen werden geëvacueerd uit hun huis in een dunbevolkt gebied 125 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavik.

Wat merken mensen ervan?
Een vulkanische aswolk kan soms maanden in de lucht blijven hangen en duizenden kilometers afleggen. Mensen zullen er zelf echter weinig van merken, omdat de wolk is uitgewaaid zodra de as de grond bereikt.

Meteorologen van het KNMI verwachten wel dat Nederland donderdagavond te maken krijgt met een opvallende rode zonsondergang. De asdeeltjes zullen voor het oog de kleur van de zonsondergang veranderen.

Zijn er gezondheidsrisico's?
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat de aswolk op dit moment geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. Het Landelijke Meetnet voor Luchtkwaliteit van het RIVM houdt de aswolk in de gaten. ‘Omdat de wolk op ongeveer 5 kilometer hoogte hangt, is er weinig kans op hogere blootstelling aan fijnstof’, aldus de woordvoerder.

Fotospecial:
[FOTOSPECIAL]

De IJslandse Vulkaan Eyjafjallajökull (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.