Column Seksrabbijn des Vaderlands

Waarom heeft u seks? Geilheid, hobbyisme, morele verplichting of een vorm van zorg?

De Seksrabbijn des vaderlands

Deze week: Stel voor uzelf vast wat seks eigenlijk is: opwinding, hobbyisme, een morele verplichting of een vorm van zorg.

Beeld Thinkstock

Mensen willen creatief zijn, hoewel het dikwijls onduidelijk is wat ze bedoelen met creativiteit. Kreatief met Kurk was een bekend televisieprogramma van Arjan Ederveen en Tosca Niterink, en veel wat u over creativiteit moet weten is in dat programma behandeld.

Kun je creatief zijn met seks? Zeker, maar voor we daarmee aan de slag gaan, moeten we even vaststellen wat seks eigenlijk is. Een hobby, zoals postzegels verzamelen of basketballen? Voor menigeen zal seks een hobby zijn en de hobbyisten moeten zeker uit de kast komen.

Voor de ander is seks werk; als je ergens geld mee verdient, is het doorgaans werk. De morele discussie die gepaard gaat met sekswerk bewaren we voor een ander keer.

Seks kan een verplichting zijn van morele aard. Voor de gelovige, voor wie seks een middel is om aan voortplanting te doen, maar ook voor de ethisch ingestelde mens die zijn partner genot wenst te geven. Als u denkt: ‘Ik heb er niet zo’n zin in, maar mijn partner zit erom te springen, dus ik doe het’, dan is seks een morele verplichting, te vergelijken met het scheiden van afval. Het een is goed voor de partner, het ander goed voor het milieu.

Seks en liefde worden dikwijls met elkaar in verband gebracht. Het oude morele vooroordeel luidde dat je pas mocht neuken als je van de ander hield. We moeten echter niet vergeten dat liefde en zorg moeilijk van elkaar te scheiden zijn. U kunt seks dus als zorg zien, liefdevolle zorg; in dat geval is een vrijpartij net zoiets als het verplegen van elkaars wonden.

Slaat de Seksrabbijn hier de opwinding, de geilheid, niet over? Dergelijke driften moeten niet worden onderschat. Een vriendin zei: ‘Als de man echt opgewonden is, maakt het hem niets uit wat er naast hem ligt, zolang het maar ademt.’ De Seksrabbijn heeft zich uiteraard teweergesteld tegen dergelijke generalisaties.

Huiswerk voor volgende week: noteer als u seks hebt gehad waarom u dat hebt gedaan. Was het opwinding, hobbyisme, een morele verplichting, een vorm van zorg, oftewel het verplegen van elkaars wonden? Houd dit twee weken bij en stuur de resultaten naar de Volkskrant voor het Grote Seksonderzoek.

Bespreek met collega’s, vrienden en partners de volgende stelling: ‘Over vijftig jaar is seks zoiets als roken; de avant-garde is ermee opgehouden, de rest zal volgen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.