Waar zit je? Ze noemen me hier loco tigre

Acteur Tygo Gernandt (35) speelt tussen echte indianen in Argentinië...

Jady Petovic

Waar zit je?

Ik kom net onder de douche vandaan. Ik zit in het noorden van Argentinië, in mijn hotelkamer in Puerto Iguazú. Ik ben vlakbij het drielandenpunt. Als ik uit mijn raam kijk, zie ik Brazilië liggen, schuin aan de overkant ligt Paraquay.

Wat doe je daar?

Ik ben hier voor de opnamen van First Mission, een speelfilm over een team artsen van een hulporganisatie. We zijn eerst een week in Buenos Aires geweest, waar we in een theater hebben gerepeteerd met de Argentijnse acteurs van de crew.

Klikt het tussen de Nederlandse en Argentijnse acteurs?

Als je een film maakt, staan alle neuzen dezelfde kant op. Je maakt samen een mooi ding. Er zijn acteurs die zich na de opnamen terugtrekken in hun trailer. Ik ga liever helpen met sjouwen of maak grappen met de jongens van het licht. Argentijnen zijn lief en open. Ze zien mij een beetje als de dorpsgek, omdat ik grapjes maak en gekke bekken trek. Ze noemen me hier loco tigre.

Wat zie je van het land?

Niet veel. Het is meestal van hotel naar locatie en dan weer terug. Daarna ben ik doodop. Ik ben wel een dag naar de Cataratas geweest, de watervallen van de rivier Iguazú. Het is prachtige natuur.

Heb je iets gemerkt van de Argentijnse verkiezingen?

Ja, er waren een paar Argentijnen in de crew die per se terug wilden naar Buenos Aires om te stemmen. Verder viel me op dat er tijdens de verkiezingen geen alcohol wordt gedronken. Sterke drank wordt in deze periode ook niet verkocht.

Beginnen de Argentijnen over Máxima als je vertelt waar je vandaan komt?

Ja, allemaal. Ze zijn trots op hun prinsesje. Zelf heb ik wel moeite gehad met de achtergrond van haar vader, maar verder vind ik haar een topprinses.

Hoe bereid je je voor als je op reis gaat?

Ik probeer me altijd in te lezen, maar dit keer had ik er weinig tijd voor. Ik kwam net terug uit Engeland en Duitsland en was maar kort in Nederland. Ik laat het hier maar op me afkomen.

Onze hoofdlocatie is op een indianencompound, Mbororé. Daar wonen 1.400 Indianen verspreid over een groot gebied. Naast het Spaans hebben ze ook nog een eigen taal: Guarani. We proberen zo min mogelijk hun dagelijks leven te verstoren, maar een filmploeg is natuurlijk wel duidelijk aanwezig.

De indianen doen ook mee in de film?

Ja, en het zijn vaak natuurtalenten, want ze kijken niet in de camera.

In welk land zou je graag een film willen opnemen?

Ik heb het afgelopen jaar negen maanden in een hotelkamer doorgebracht. Dus voorlopig hoef ik niet op reis.

Stiekem vind ik thuiskomen zo lekker. Ik probeer mijn hotelkamer altijd gezellig te maken met kaarsjes, wierook, een schaaltje met fruit.

Ik stop alle blaadjes over roomservice in de laatjes en hang de rode kaart met ‘niet binnenkomen’ aan de deur, zodat alles op mijn manier is opgeruimd. Maar je huis wordt het nooit.

Wat zeg je tegen je vriendin als je thuiskomt?

Niets, ik ga tegen haar aan liggen, we zoenen en vrijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden