Waar zit je? New York is de hoofdstad van de wereld

Boris Dittrich (54) is directeur van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Hij woont ruim twee jaar in New York...

Neeltje Huirne

Waar zit je?

In mijn kantoor op de 35ste verdieping van het Empire State Building. Dat is op ongeveer 150 meter hoogte. Ik kijk uit op Fifth Avenue en in de verte zie ik het Rockefeller Center. De eerste keer dat ik boven op het Empire State Building stond, was ik 19. Manhattan lag aan mijn voeten, in de verte zag ik het Vrijheidsbeeld en ik wist zeker: in deze stad wil ik wonen en werken! Vijfendertig jaar later was het zover. En voorlopig hoef ik niet terug naar Amsterdam.

Nee? Wat maakt New York dan zo bijzonder?

New York is voor mij de hoofdstad van de wereld, de stad van alle culturen. Iedereen, van blanke tot Afro-American tot Latino, woont en werkt hier samen. Er is weinig segregatie. New York is een heel tolerante stad, net als Amsterdam. In die zin geloof ik absoluut dat er nog iets van het dna van (Nieuw) Amsterdam in het dna van New York zit.

Waar woon je?

In Long Island City, aan de andere kant van de East River. Wonen is heerlijk hier, zo makkelijk. Mijn appartementencomplex heeft alles: een portier, een sportschool, een filmzaal... Dat klinkt heel luxueus in Nederlandse oren, maar is hier voor de middenklasse heel normaal. Een totaal on-Nederlandse service is bijvoorbeeld dat je per e-mail een reparatieverzoek indient bij je huisbaas. Als je ’s avonds thuiskomt, is alles weer gemaakt. Maar aan de buitenkant van gebouwen wordt hier niets gedaan. Een flat blijft vijftig jaar staan en wordt dan gesloopt. De Europese conserveringsgedachte kennen ze hier niet.

Ben je een echte New Yorker geworden?

Nou, niet in de zin dat ik ’s ochtends met een take away coffee over straat loop. Ik blijf ook een Nederlandse fietser. Zonder malle helm en fietsbroek, zoals de Amerikanen doen. Die fietsen ook niet voor de lol, maar noemen dat ‘sport’. Fietsen kan heel goed in Manhattan, er liggen prachtige fietspaden.

Ik ben wel New Yorks geworden waar het op vergaderen aankomt. In Nederland zijn we gewend kort en bondig ons punt te maken, maar dat vinden ze hier dus offensive. Hier geef je eerst uitgebreid complimenten en daarna kom je héél voorzichtig met een klein puntje kritiek. Vermoeiend, maar het moest wel, omdat er anders niet te vergaderen viel.

Wat is voor jou het grootste voordeel van New York boven Amsterdam?

De grootschaligheid, vooral op cultureel gebied. Hier is zo veel te doen. Niet alleen op Broadway, maar vooral ook daarbuiten. En het is topkwaliteit hè? Het enige dat ik hier erg vind tegenvallen is het filmaanbod. Hollywood rules en mooie filmhuisfilms draaien bijna nergens.

En andersom?

Van Amsterdam waardeer ik juist de kleinschaligheid. Dat je op zondagochtend lekker langs de grachten kunt fietsen, koffie kunt drinken, heerlijk. Amsterdam is echt mijn stad. Maar nu moet ik eerst uitrazen in New York.

Neeltje Huirne

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden