Waar zit je? helemaal alleen in een grote stad

De Nederlandse danseres Jomecia Oosterwolde (20) repeteert met een internationaal gezelschap in Londen voor de streetdanceshow Blaze...

Waar zit je?

Trafalgar Square in Londen. Ik krijg nu een make-over in mijn hotel. De haarstyliste is hair extensions aan het inzetten met roze punten. Een hele verandering, want ik heb eigenlijk kort haar.

Het is bijna middernacht, is het niet een beetje laat voor een make-over?

Ja, dit wordt waarschijnlijk nachtwerk, zo’n make-over is een heel gedoe. Het kan niet anders dan op dit tijdstip, want ik ben de hele dag aan het repeteren met de andere dansers.

Ben je al lang in Londen?

Vijf weken. Het is mijn eerste keer in Londen, het is sowieso de eerste keer dat in mijn eentje zo lang in het buitenland ben, ik reis niet veel. Toen ik na de audities hoorde dat ik naar Londen mocht, had ik twijfels of ik het wel leuk zou vinden maar nu begin ik in deze stad toch mijn draai te vinden.

Waarom had je twijfels?

Begrijp me niet verkeerd, het is fantastisch om deel uit te maken van een internationaal gezelschap van dansers en topchoreografen. Ik denk dat de twijfels te maken hadden met angst. Helemaal alleen naar een grote stad, een andere taal, ander geld en ik raak nog steeds in de war bij het oversteken.

Ik vond het eng om op Heathrow aan te komen en mijn weg naar het hotel te vinden, maar het is allemaal gelukt.

En de Britten zijn behulpzaam?

Ik had een koffer mee van 28 kilo. Toen mensen me zagen sjouwen met dat ding – ik ben klein en tenger – kreeg ik van alle kanten hulp aangeboden.

Wat zit er in die koffer?

Eerlijk gezegd niet veel kleding. Wel schoenen, want ik heb een schoenentic en ik heb er hier ook al heel wat gekocht. En kruiden, grote flessen met kruiden. Ik ben Surinaams en ik hou van koken. De kruiden die ik gebruik, zijn hier niet te krijgen dus ik ben blij dat ik ze heb meegenomen.

Kook je dan op je hotelkamer?

Ik doe mijn best. Als ik mijn ouders spreek, vragen ze elke keer of ik wel goed eet.

Door de week ben ik pas laat weer hier en dan ga ik vaak afhalen, maar in het weekend kook ik altijd. Ik heb in mijn kamer een soort inloopkast en dat is een keuken.

Je werkt in Londen met choreografen die ook met Madonna en Michael Jackson hebben gewerkt.

Het gekke is dat ik nu niet zo besef dat het van die grootheden zijn. Ik ben gewoon bezig met mijn werk en dat probeer ik zo goed mogelijk te doen, ik wil me focussen. Ik denk dat ik als ik straks thuis ben wel denk ‘O man, heb ik echt met die mensen samengewerkt’.

Heb je nog een tip voor Londen?

Camden. Dat is een beetje punkachtig buurtje. Je vindt er tattoo- en piercingshops, veel vintage en graffiti.

Artistieke mensen verkopen er spulletjes, zoals sieraden. Wat me opvalt in Londen is dat mensen heel erg zichzelf zijn qua kledingstijl. In Amsterdam lopen we allemaal in dezelfde shirts, iedereen lijkt op elkaar. Hier gaat het van normaal naar extreem en niemand kijkt raar op.

Je gaat straks op internationale tournee. Op welk land verheug je je?

Op Nederland, dan kunnen mijn familie en vrienden me zien dansen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden