Waar zit je..? Een stewardess is alles wat ik niet ben

Rockzangeres Anneke van Giersbergen (35) toert met haar band Agua de Annique door Griekenland...

Waar zit je?In Athene, ik ga hier vanavond met mijn band Agua de Annique optreden. We zijn hier een paar dagen en hebben al opgetreden in Larissa en Thessaloniki.

Houden de Grieken van je?Ze zijn loyaal en open minded. Met mijn oude band, The Gathering, ben ik vaak in Griekenland geweest en we hadden altijd succes. Nu ben ik hier met mijn nieuwe band en we spelen andere muziek, meer romantische rock, meer akoestische nummers. Het Griekse publiek snuift ze op en is ook heel stil tijdens de nummers. Het applaus dat volgt, is een uitbarsting met veel geroep. Het zijn geen kreten, maar hele zinnen die ze naar ons roepen.Je cd’s zijn in zeker tien landen uitgekomen. Hoe verklaar je dat internationale succes?

Ik had met mijn vorige band al veel populariteit opgebouwd. Daar komt bij dat het genre dat wij nu spelen, rock en metal gecombineerd met vrouwenzang, momenteel erg geliefd is. Female Fronted Metal wordt het tegenwoordig genoemd. De pure rock- en metalfans zijn mij altijd blijven volgen, ondanks mijn koerswijziging. De nieuwe fans zijn erbij gekomen.Je cd’s heten Air en Pure Air en je hebt iets met stewardessen.

Ik ben geïntrigeerd door het beroep stewardess. Het is zo’n onderschat beroep. Als ik in het vliegtuig zit, volg ik altijd de bewegingen van de stewardessen. Ze doen alles voor je, zodat je je comfortabel voelt in zo’n kleine metalen tube. Ze verzorgen je en ze zijn zelf verzorgd. Ze zijn mooi, slank, hebben hun haar netjes opgestoken, en hebben lipgloss op.

Ik weet precies wat ik moet doen bij een ongeluk, maar ik volg toch altijd nauwgezet hun uitleg over nooduitgangen en het zuurstofmasker.

Had je dan geen stewardess moeten worden?Daarvoor ben ik niet uit het goede hout gesneden. Een stewardess is alles wat ik niet ben. Zo ben ik bijvoorbeeld heel onordelijk en niet punctueel. Ik hou van vliegen. Ik vind het geweldig om op te stijgen en te landen, maar vliegen is ook slopend en slecht voor je lijf, en godsamme wat word je er soms misselijk van.

Je verliet je vorige band onder meer omdat je meer tijd wilde voor je privéleven. Maar nu heb je het nog steeds druk met toeren.Het toeren en reizen is nu niets in vergelijking met wat het was. Ik slaap nu veel vaker thuis en probeer mijn zoontje overal bij te betrekken.

Als ik onderdelen voor het drumstel moet halen aan de andere kant van Nederland, neem ik hem mee. Ik bepaal tegenwoordig veel meer mijn eigen agenda en dat geeft meer rust.

En als je na een optreden gaat stappen? Dat gebeurt minder. Meestal kletsen we wat na afloop van de show. Morgen moeten we al om vijf uur op, dus wordt er vanavond niet vet gestapt.

Ik ga trouwens net zo lief na een optreden in bed liggen met een kopje thee. Misschien niet echt rock ‘n’ roll, maar wel fijn. Als 12-jarig meisje trok je met een schoolkoor door Frankrijk.We toerden wekenlang langs kleine kerken in de Champagne en zongen evergreens, Simon & Garfunkel, dat werk. Wat doe je als eerste als je thuis komt?

Mijn zoontje ophalen bij zijn opa en oma, de was draaien, alles wat hoort bij een heerlijk domestic gevoel. Vroeger, toen ik kind noch kraai had, dook ik in bed en lag ik twaalf uur te slapen.

Jady Petovic

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.