Waar zit je? Deze stad kan je opeten

Fotomodel Frederique van der Wal (41) woont twintig jaar in New York, heeft een bedrijf in snijbloemen en een Hollandse boerderij uit 1790 als buitenhuis....

Waar zit je?

In Manhattan, in mijn loft in NoHo.

Hoe lang woon je in New York?

Al meer dan twintig jaar, in NoHo woon ik ongeveer tien jaar. In upstate New York heb ik ook nog een oud-Hollandse boerderij uit 1790, bij de Hudsonrivier.

Om te ontsnappen aan de hectiek?

New York is heerlijk, maar de stad kan je ook opeten, is verslavend. Ik moet af en toe de natuur in om op adem te komen. En dan is het geweldig dat je vanuit de stad binnen anderhalf uur rijden in de volle natuur staat. Mijn dochter kan er met haar blote voeten op het gras lopen.

Was je op zoek naar een Hollandse boerderij?

Nee, ik liep er tegenaan. Ik wilde een huis buiten de stad om de weekenden door te brengen. Ik zocht wel naar echtheid, naar een historisch gevoel. Mijn huis is gebouwd door een Hollander met de naam Gerrits of Gerritsen, dat weet ik niet exact.

Hier in de upstate area woonden veel grootgrondbezitters, voor het hout en voor de pelzen.

Wat doe je in New York?

Af en toe een fotoshoot, televisie en ik heb een bedrijf in, heel oer-Hollands, snijbloemen. Dat is gekomen nadat er een bloem naar mij is vernoemd. Frederique’s Choice is een Nederlands bedrijf, maar ik richt me nu ook op de Amerikaanse markt. In de Verenigde Staten kennen ze de Nederlandse boeketten niet. Een bosje bloemen thuis neerzetten doen ze hier niet zo veel.

Wat betekent New York voor je?

Mijn stad, een inspiratiebron. Ik kwam hier als 18-jarige en de indruk was overweldigend . Ik heb me in het begin ook wel alleen gevoeld, want ik had geen roots meer. Maar ik had me nooit zo ontwikkeld als ik niet in New York had gewoond. Er is hier zo veel aan qua kunst en cultuur. In Nederland moet je meer op zoek naar die dingen, hier ‘klopt het op je rug’, zoals ze zeggen.

Voel je je New Yorker?

Ik voel me een Hollandse New Yorker. Bepaalde Hollandse normen en waarden vind ik belangrijk, die hou ik vast. Die mengelmoes is heel gewoon in New York, de mensen hier komen overal vandaan. Amerikaanse voel ik me in elk geval niet. In grote delen van Amerika zijn de mensen vaak bekrompen en denken ze dat Amerika het middelpunt van de wereld is.

Welke stad is hipper: New York of Amsterdam?

Amsterdam is erg mooi, New York is erg hip. SoHo, NoHo en Nolita zijn de wijken voor de hipsters, hoewel SoHo ook wel meer toeristisch wordt vanwege de shopmogelijkheden. Het Meatpacking District is ook trendy en heeft een populair nachtleven.

Ben je trots op de Nederlandse geschiedenis van New York?

Ja, heel erg. En mijn dochter van 8 heeft dat ook. Ze was met haar school op een fieldtrip naar een museum waar de geschiedenis van New York werd verteld. Toen The Netherlands en New Amsterdam werden genoemd, sprong ze op en zei ze dat ze Nederlands spreekt en dat ze een Nederlands paspoort en klompen heeft.

Jady Petovic

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden