Waar zit je? De winkels in Amsterdam zijn altijd dicht

Liz Bolton (30) is actrice bij het Amsterdamse comedygezelschap Boom Chicago. Ze kwam in juli 2008 van New York naar Amsterdam....

Waar zit je?

In de lounge van het theater van Boom Chicago aan het Leidseplein. Hoor je de trams?

Hoe ben je in Amsterdam verzeild geraakt?

Ik was actrice in New York en werd gevraagd om bij Boom Chicago te komen spelen. Ik ben nogal een onrustig type, dus ik twijfelde geen moment. Ik woonde al zo lang in New York, ik wilde wel eens naar het buitenland. Binnen een dag besloot ik te gaan. Nogal wild, maar zo’n kans kon ik niet laten liggen.

En? Wat was je eerste indruk?

Oh my God, it’s so quaint! Wat is het hier knus! Maar tegelijkertijd ook: ‘Hoe leer ik deze stad ooit kennen? In New York zijn de straten overzichtelijk genummerd, maar hier! Vreselijk! Ik kan in Amsterdam soms nog steeds niet de weg vinden, geen enkele weg is recht en dan die grachten met die hoefijzervorm

Maar meestal voelt Amsterdam als een dorp. Ik leef hier heel local. Ik heb mijn vaste bakker, mijn vaste bloemenman en ik hoef nergens ver voor te reizen. Gek genoeg verschilt dat niet zo veel van mijn leven in New York. Ik ben opgegroeid in een kleine wijk in Brooklyn, vlak bij het Prospect Park. Daar had ik ook alles bij de hand. Mijn appartement was net zo groot als mijn flat hier. Wonen in Amsterdam voelt dus heel vertrouwd.

En het leven?

Ik denk dat als je eenmaal in New York hebt gewoond, elke andere stad klein aanvoelt. Maar in Amsterdam kan ik gewoon op de fiets stappen, in New York wordt dat mijn dood. Hier kom ik op straat bekenden tegen, dat zal me in New York niet snel gebeuren. New York voelt soms overwhelming, terwijl Amsterdam juist een heel manageable city is, heel overzichtelijk. Maar door de trams, de vele mensen en het drukke verkeer voelt het gelukkig wel als een stad. Dat dynamische heb ik toch wel nodig.

Je prefereert New York boven Amsterdam?

Laat ik het zo zeggen: de eerste weken dat ik hier was, dacht ik steeds: ‘Waarom zijn de winkels hier altijd dicht?’ New York is echt de city that never sleeps: er is altijd leven. Je kunt er dertig blokken lopen en dan is de stad nog steeds niet opgehouden. Ik hou zo van New York! Uiteindelijk gaat Amsterdam te klein voor me worden, denk ik.

Maar ik ben blij dat ik hier goed heb leren fietsen. De eerste dag voelde ik me een enorme kluns, maar na een tijdje ging het prima. Het is fijn om ‘erbij’ te horen, om deel uit te maken van de grote groep mensen hier die fietsers heten. Nu lach ik zelf om die stuntelende toeristen op hun huurfiets.

Er wordt wel gezegd dat New York Amsterdamse trekjes heeft. Ervaar jij dat ook zo?

Vorige week was mijn broer hier op bezoek en die begon daar ook al over. We hebben geconstateerd dat het in delen van Brooklyn en in lower Manhattan inderdaad net zo voelt als in Amsterdam, vooral in de buurt van de haven. Als ik weer terug ga, wil ik dat graag meer ervaren. En ik hoop New York te kunnen bekijken met andere ogen, namelijk met die van iemand die is weggeweest. Met de ogen van een Nederlander!

Neeltje Huirne

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden