Waar zit je de rode loper was 100 meter lang

Waar zit je?..

Ik zit op het terras van het King David hotel en kijk uit over de oude stad van Jeruzalem. Het is een onderbreking van een vol programma. Vanochtend was ik in museum Yad Vashem. Een gebouw waar de beklemming van de Holocaust fysiek voelbaar is.

De centrale gang in het museum wordt steeds smaller. Op videoschermen vertellen overlevenden hun verhaal. Bij het herdenkingsmonument heb ik een krans gelegd.

U bent op uitnodiging van de voorzitter van de Knesset in Israël. Was het een mooi ontvangst?

Het was een prachtige entree, ik liep naar het gebouw van de Knesset over een rode loper. Die was maar liefst 100 meter lang. De Nederlandse vlag werd gehesen, de volksliederen werden gespeeld en ik mocht onder begeleiding de erewacht inspecteren. In de ontmoetingszaal van het parlement hangen tapijten van Chagall en die zijn van een weergaloze schoonheid.

Een groot verschil met het Nederlandse parlement?

Israël is een mediterraan land en het gaat er hier net iets feller aan toe dan in het Nederlandse parlement. De eenheid van kabinetsbeleid hebben ze hier losgelaten, dat wil zeggen dat de regering hier niet – zoals bij ons het geval is – met één mond spreekt. In de Knesset gaat het er roerig aan toe.

Bent u eerder in Israël geweest?

Dit is mijn vierde keer. De eerste keer was ik 18. Mijn vriend ging hier toen stage lopen voor de TU Delft en ik ging mee. Sinds die tijd is er veel veranderd. Het inwonertal lag toen veel lager en in Tel Aviv zag je nauwelijks hoogbouw.

Zou u in Israël op vakantie aan?

Eh...

Mijn aarzeling zegt denk ik genoeg. Israël heeft als vakantieland niet mijn hoogste prioriteit. Er zijn andere plekken waar ik nog nooit ben geweest en waar ik heel graag naar toe zou willen. Ik ben nog nooit in Madrid geweest, of in Japan.

Heeft u vaste rituelen of gewoonten op reis?

Ik bezoek altijd een kerk en brand daar een kaarsje voor mijn ouders. Mijn moeder nam ons vroeger op reis altijd mee naar een kerk en leidde ons daar vol enthousiasme rond. Mijn vader leeft nu niet meer en mijn moeder is erg kwetsbaar.

In een Grieks-orthodoxe kerk in Ramallah heb ik een kaarsje voor ze aangestoken.

Heeft u specifieke wensen als u op reis bent?

Geen dons. Ik ben allergisch voor dons. Een tijdje geleden was ik in Duitsland en daar is dons natuurlijk je-van-het. Ik moet van dons alleen maar niezen. Geef mij maar een synthetisch dekbed.

Verder ben ik niet zo’n type dat een een minibar plundert, maar een schaaltje fruit in de hotelkamer vind ik wel fijn. Het is heerlijk om dan een kiwi te kunnen schillen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden