VVD: zend minderjarige asielzoekers terug

De VVD wil een fors aantal minderjarige asielzoekers terugsturen naar het land van herkomst. De besparing van honderden miljoenen guldens die dat oplevert, moet worden overgemaakt aan Unicef, de organisatie van de Verenigde Naties die wereldwijd opkomt voor kinderen....

VVD-Kamerlid H. Kamp zal dat vandaag voorstellen in een debat met staatssecretaris Cohen van Justitie over minderjarige asielzoekers. Veel 'minderjarige' asielzoekers liegen over hun leeftijd, omdat deze categorie in Nederland mag blijven.

Om iemands leeftijd vast te stellen, worden röntgenfoto's genomen. Maar de precieze leeftijd kan niet worden gemeten. Er kan slechts worden bepaald of iemand jonger is dan 16 of ouder dan 21 jaar. Kamp wil nu jongeren van wie onderzoek uitwijst dat ze ouder dan 16 jaar moeten zijn, terugsturen naar het land van herkomst. Tenzij ze met documenten kunnen aantonen jonger te zijn dan 18. Uitzonderingen wil hij maken voor kinderen uit oorlogsgebieden.

'Door een strenger beleid wordt Nederland onaantrekkelijk voor degenen elders in de wereld die geld willen verdienen aan het organiseren van de reis. Dat zal een einde maken aan de toestroom van minderjarige asielzoekers', denkt Kamp. 'Marginale beleidsaanpassingen zijn zinloos. Je bent een aantrekkelijk reisdoel of je bent het niet.'

'Het zal honderden miljoenen guldens besparen', hoopt Kamp. 'Door dat geld aan Unicef beschikbaar te stellen, kan jaarlijks voor honderdduizenden kinderen in hun eigen omgeving veel meer worden gedaan dan nu voor de vijf- tot zesduizend kinderen in Nederland. Ook voor kinderen voor wie niemand een reis kan of wil betalen. Unicef moet dat geld niet besteden aan vergaderingen, maar aan specifieke projecten in probleemlanden.'

Cohen wil de jongeren ouder dan 16 jaar ook gaan terugsturen, maar pas als is vastgesteld dat ze in het land van herkomst zelfstandig kunnen functioneren. De meerderjarigheidsgrens in China, waar veel jonge asielzoekers vandaan komen, ligt op 16 jaar. Ambtelijke missies zouden per land moeten vaststellen of jonge asielzoekers terug kunnen.

PvdA en D66 vinden ook dat voorstel te ver gaan. Zij vinden dat minderjarige asielzoekers pas kunnen worden teruggestuurd als zeker is dat ze in hun eigen land goed worden opgevangen.

De afgelopen jaren is het aantal tot Nederland toegelaten minderjarige asielzoekers verdubbeld van 2600 naar ruim 5400. Velen belanden in de prostitutie, worden als arbeidskracht uitgebuit (Chinezen) en integreren slecht in de samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden