VVD: strenger voor 'Mauro's'

De VVD pleit voor een strenger asielbeleid waarbij jongeren als Mauro direct naar hun land van herkomst worden teruggestuurd. De partij wil bovendien een eind maken aan subsidies die de Nederlandse samenleving in de weg staan, zoals clubs die aparte zwemlessen voor mannen en vrouwen organiseren.

Mauro op het moment dat hij hoort dat hij geen verblijfsvergunning krijgt. Beeld anp

De VVD vraagt Gerd Leers (Immigratie en Asiel) vandaag om jonge afgewezen asielzoekers niet langer dan tot hun 18e in Nederland te laten blijven.

Het kabinet moet hen na de eerste afwijzing direct terugsturen en laten opvangen in weeshuizen in de regio. Op die manier wil de VVD voorkomen dat opnieuw een discussie ontstaat zoals dat bij Mauro het geval was.

De partij wil dat Nederland in landen als Afghanistan, Somalië en Irak weeshuizen neerzet, waardoor het terugsturen niet in strijd is met internationale verdragen.

Kinderpardon
GroenLinks wil juist een 'kinderpardon' voor alle 'Mauro's'. Kamerlid Tofik Dibi dient hiertoe vandaag een motie in. Het gaat naar schatting om ongeveer 1000 alleenstaande minderjarige asielzoekers, aldus GroenLinks.

'GroenLinks wil een humaan asielbeleid, waarin vluchtelingen ook echt als mensen behandeld worden', aldus Dibi. 'Ik pleit dus voor een kinderpardon. Deze jongeren hebben een binding met Nederland, niet met het geboorteland waar ze de taal niet eens spreken. Met het oog op de vergrijzing hebben wij hen bovendien nodig.'

Subsidies die integratie remmen
VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen zal deze week voorstellen om subsidies stop te zetten voor zaken die de integratie in de weg staan. Dat doet zij tijdens de behandeling van de begroting van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken), die ook over integratie gaat.

Van Nieuwenhuizen noemt als voorbeeld een asielzoekerscentrum met een computerlokaal voor vrouwen. Dat is volgens haar juist de plek is waar nieuwkomers kunnen leren hoe Nederland in elkaar zit.

Van haar mag er geen geld meer naar organisaties met activiteiten die indruisen tegen de verworvenheden van de democratische rechtsstaat. Ook voor mensen die weigeren handen te schudden met vrouwen of die homoseksuelen achterstellen is geen geld meer.

Zelf betalen
De VVD wil verder af van de subsidie van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM), dat voor minderheden gesprekspartner is voor de overheid en advies geeft. Als de achterban van deze minderheden belang hecht aan het werk van het LOM kunnen ze daar zelf ook wat voor over hebben, denkt Van Nieuwenhuizen. Het LOM zal verder op de vrije markt zijn geld kunnen verdienen door het doen van onderzoek en het opzetten van projecten.

Moeder en dochter in het (nu gesloten) asielzoekerscentrum in Laren.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden