VVD staakt verzet tegen soepeler illegalenbeleid

De VVD-fractie in de Tweede Kamer is niet bij voorbaat tegen een versoepeling van het beleid jegens illegalen. VVD-kamerlid J....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Aanleiding is de commotie rond de dreigende uitzetting van de familie Gümüs uit Amsterdam. Rijpstra betwijfelt echter of zo'n versoepeling de uitzetting kan voorkomen.

Volgens de VVD'er zou het niet rechtvaardig zijn om Gümüs te laten blijven, waar anderen worden weggestuurd die langer in Nederland hebben gewerkt. Ook PvdA-kamerlid A. Apostolou betwijfelt of het versoepelen van het toelatingsbeleid de kwestie gemakkelijker maakt voor staatssecretaris Schmitz van Justitie. De PvdA- en D66-fractie hebben gepleit voor het versoepelen van de humanitaire criteria die gelden voor het legaliseren van illegalen. Sinds 1995 geldt de afspraak dat illegalen een verblijfsvergunning kunnen krijgen als ze zes jaar legaal hebben gewerkt. Van die strakke regel mag 'om humanitaire redenen' worden afgeweken.

Volgens PvdA en D66 is het raadzaam om dat begrip voortaan ruimer te omschrijven.

De VVD is niet tegen zo'n ruimere omschrijving 'omdat rechters nu vaak verschillende uitspraken doen in vergelijkbare gevallen. Dat is niet goed', aldus Rijpstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden