Vuur, water en hindernissen

Adriaan Hoogendijk: Het Bezielingsspel..

Vormgeving: Willem Hanhart

‘Wat voor levensvraag je ook hebt: je speelt het spel en een kind kan de was doen. Het is eigenlijk vreemd dat ik degene ben die het spel heeft verzonnen’, zegt Adriaan Hoogendijk, van wie zojuist Het Bezielingsspel is verschenen. Maar zo eenvoudig is het nou ook weer niet. Het Bezielingsspel biedt een methode, een structuur om een levensvraagstuk te verhelderen, waardoor wellicht ook de oplossing in zicht komt. En zeker, je kunt het spel in je eentje of met vrienden spelen, maar alleen al de juiste formulering van die levensvraag is soms een behoorlijk struikelblok waarbij een coach goede diensten kan bewijzen.

Hoogendijk, die kantoor houdt in Driebergen, adviseert altijd de vraag te laten beginnen met ‘hoe’, of ‘wat heb ik nodig om’. Het kan een concrete vraag zijn, zoals ‘hoe verbeter ik de relatie met mijn baas?’, maar er zijn ook meer omvattende vragen denkbaar als ‘wat heb ik nodig om mijn leven ten volle te leven?’. En het kan gebeuren dat een ogenschijnlijk praktische vraag als ‘hoe voorkom ik dat ik steeds mijn sleutels of portemonnee vergeet?’ tot verstrekkende inzichten leidt.

Het Bezielingsspel bestaat uit een bord en 88 kaartjes met levenskwaliteiten, zowel positief als negatief, die we in principe allemaal bezitten. De kaarten zijn onderverdeeld in 44 elementenkaarten (gebaseerd op de vier elementen) die onze verlangens en fascinaties verwoorden (vuur), de verlangens omzetten in beelden en een verhaal (lucht), dat verhaal communiceren (water) en concretiseren (aarde). Daarnaast is er een set van 22 schaduwkaarten met onze innerlijke hindernissen en een van 22 kernkaarten die beschrijven hoe we in het leven staan.

In het midden van het bord leg je een whiteboardblokje waarop je met uitwisbare viltstift je vraag hebt geschreven. Via een vaste structuur leg je eerst vier elementkaarten op het bord waarvan je denkt ze je kunnen helpen bij het oplossen van je vraag. Daarna leg je vier schaduwkaarten neer, met aspecten die je tegenhouden. Vervolgens leg je rond elk van de schaduwkaarten drie kernkaarten die aanwijzingen geven hoe je die schaduw kunt loslaten. Uiteindelijk leg je nogmaals vier elementkaarten neer die weergeven hoe je zou zijn als je al je hindernissen hebt overwonnen. Iemand die bijvoorbeeld als eerste vuurkaart de tekst ‘Ik laat mijn spontaniteit toe!’ koos, kan dat na het spelen van het spel hebben getransformeerd tot ‘Ik ben warm en toon mijn warmte’.

Het selecteren van die kaartjes is eigenlijk maar één dimensie. Wil je echt de diepte in met dit spel, dan zijn de juiste vragen bij de kaartjes het belangrijkste hulpmiddel. Wie zich de vraag stelt ‘hoe verbeter ik de relatie met mijn baas’ en daarbij als vuurkaart ‘Ik laat mijn spontaniteit toe!’ heeft gekozen, geeft indirect aan dat spontaniteit in die relatie een probleem is en een goede coach zal daar ook over doorvragen – waarbij de aanvankelijk nogal abstracte kaartjes opeens verbluffend concreet blijken te zijn.

‘De structuur van het spel is een soort levensstructuur’, zegt Hoogendijk. ‘Je komt door het spel heel snel tot wezenlijke vraagstukken en de kern van jezelf. Het begint speels en je wordt er als vanzelf in meegezogen. Maar ergens houdt het op spel te zijn. Dan wordt het leven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden