VS vechten met shi’ieten in Zuid-Irak

In de nacht van zaterdag op zondag hebben Iraakse en Amerikaanse troepen in de Zuid-Iraakse stad Diwaniyah vijf uur lang gevochten met een shi’itische militie....

De strijd ontbrandde toen een Iraaks-Amerikaanse patrouille huiszoeking wilde doen bij Kifah al-Greiti, een commandant van het shi’itische Mahdi-leger, aldus het Iraakse ministerie van Defensie. Een Amerikaans legercommuniqué meldt slechts dat ‘een doelwit van hoge waarde is gearresteerd’. De man wordt volgens de Amerikanen verdacht van ‘de moord op verscheidene Iraakse soldaten op 28 augustus’. Zowel de Iraakse politie als het Mahdi-leger ontkent echter dat het Al-Greiti is die is gearresteerd.

Volgens de Amerikanen werden ze tijdens de huiszoeking aangevallen door groepjes militieleden, gewapend met raketgranaten. Een Abrams-tank raakte zwaar beschadigd door granaatvuur.

De Amerikanen hebben de laatste weken de druk opgevoerd op het Mahdi-leger, de militie van de radicale shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr. Vooral in Bagdad wordt jacht gemaakt op de leiders van de militie, die de hoofdstad onveilig maakt.

In Bagdad heeft de politie in de loop van het weekeinde meer dan vijftig doden gevonden. Kennelijk waren het allemaal slachtoffers van de soennitische en shi’itische doodseskaders die actief zijn in de hoofdstad. Veel overschotten vertoonden de sporen van martelingen.

In Kirkuk, in het Koerdische noorden van Irak, hielden Iraakse soldaten en de politie het afgelopen weekeinde een veiligheidsoperatie die tot doel had zo veel mogelijk wapens in beslag te nemen. Volgens een politiewoordvoerder werden er bij huiszoekingen 380 geweren en 200 pistolen aangetroffen; er werden 150 arrestaties verricht. De oliestad Kirkuk is het toneel van steeds heviger gewelddadigheden tussen Arabische soennieten enerzijds en Koerden en Turkmenen anderzijds. De autoriteiten hebben een gracht van zestien kilometer laten graven rond de zuid- en westrand van de stad te verhinderen dat bomauto’s de stad in rijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden