VS sluiten hun ambassade in Jemen

VS willen samenwerking met Jemen opvoeren...

New York De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben zondag hun ambassades in Jemen gesloten uit vrees voor aanslagen.

John Brennan, antiterreuradviseur van president Obama, zei op de Amerikaanse televisie dat Washington over aanwijzingen beschikt dat Al Qaida een aanslag voorbereidt tegen een doelwit in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. ‘We weten dat Al Qaida daar zit. We weten dat we moeten oppassen.’

Volgens Brennan staat het vast dat de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab die met Kerst een vliegtuig op weg naar Detroit probeerde op te blazen, in Jemen door Al Qaida is opgeleid. Hij zou zijn training hebben gekregen in een van de kampen die het Jemenitische leger vorige maand met Amerikaanse steun heeft gebombardeerd. Daarbij zou volgens Washington een aantal kopstukken van het Al Qaida-filiaal in Jemen zijn gedood.

In zijn wekelijkse radiotoespraak verwees president Obama zaterdag voor het eerst met zoveel woorden naar de JemenitischSaoedische tak van Al Qaida. Obama zei dat zij ‘verantwoordelijk gehouden zullen worden’ voor de aanslag van Kerst, maar hij gaf verder geen details.

Afgelopen weekeinde stuurde Obama generaal David Petraeus naar Jemen om te kijken hoe de VS kunnen samenwerken met de regering in Sanaa. Petraeus overziet als commandant alle militaire operaties in het Midden-Oosten, inclusief Irak en Afghanistan.

Obama legde uit dat de situatie in Jemen een topprioriteit is geworden. Het Amerikaanse doel is ‘om onze partnerschap met de Jemenitische overheid te versterken, hun strijdkrachten te trainen en uit te rusten, inlichtingen uit te wisselen, en samen te werken om Al Qaida-terroristen te treffen.’

Sinds een aanslag op de Amerikaanse ambassade in 2008, waarbij negentien doden vielen, heeft Washington de hulp aan Jemen opgeschroefd. Vorig jaar werd er voor ruim 50 miljoen euro steun geleverd. Petraeus zei dit weekeinde dat hij in 2010 een verdubbeling verwacht, als het Congres akkoord gaat.

Jemenitische vertegenwoordigers in New York en in Washington benadrukten de afgelopen dagen dat de Amerikaanse hulp beperkt is. Militaire actie van de VS in Jemen is niet aanvaardbaar, zei VN-ambassadeur Abdullah Alsaidi. ‘We moedigen Amerikaanse aanvallen niet aan’, zei Alsaidi. ‘We zeggen dat Jemen dit probleem zelf aankan.’ De samenwerking met de VS ligt uitermate gevoelig onder de uiterst conservatieve Jemenieten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ziet voorlopig geen aanleiding om de Nederlandse ambassade in Sanaa te sluiten. ‘We houden de situatie wel in de gaten’, zei een voorlichtster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.