Vrouwen

Nog gekeken naar de verzameling donkere mannen die in Gouda een bijeenkomst van de SGP hadden bijgewoond en daar met meerderheid van stemmen (73 procent) een bestuursvoorstel bleken te hebben gesteund om vrouwen voortaan ‘de mogelijkheid te geven lid te worden’?...

Jan Blokker

Zoals je ze uit de vergaderruimte de straat op zag lopen leken het haast tijdloze figuren, op weg naar de landing van de eerste mens die tussen Reeuwijk en Waddinxveen per ballon de hemel had verkend.

Wil het besluit overigens zeggen dat 349 van de 479 in Gouda aanwezige afgevaardigden, tweeduizendzes jaar na Christus ineens tot het inzicht zijn gekomen dat Onze-Lieve-Heer het indertijd bij het verkeerde eind heeft gehad?

Bij wijze van kleine correctie: het was misschien niet eens God zèlf die het voorschrift heeft uitgevaardigd. Het was Paulus.

De figuur van Paulus zou je voor moderne kinderen het best kunnen uitleggen als wat in de moskee een imam heet, of in de Islamitische Republiek Iran een ayatollah: iemand die voor arbeiders verklaart wat het Opperwezen precies heeft bedoeld.

Maar Onze-Lieve-Heer heeft volgens mij nooit letterlijk, en nooit zelf, gezegd dat een man gerust blootshoofds mag bidden aangezien hij het beeld en de heerlijkheid Gods is, of dat de vrouw tijdens het gebed juist een sluier om moet, omdat zij de heerlijkheid is van de man.

Paulus schreef dat pas later.

Evenmin heeft God voorzover ik mij herinner ooit bedacht dat vrouwen in de gemeente hun mond moeten houden. Dat was weer Paulus. Die schreef aan de Corinthiërs:

‘Vrouwen moeten in de gemeente zwijgen, want het is haar niet vergund te spreken, maar zij moeten ondergeschikt blijven, zoals ook de wet zegt. En als zij iets te weten willen komen, moeten zij thuis haar mannen om opheldering vragen.’

Als ik de Goudse liberalisering van de paulinische voorschriften goed heb begrepen, komt in dat gebod geen verandering. Nog altijd als zij iets te weten wil komen, moet mevrouw Van der Vlies ’s avonds het breiwerk even in de schoot leggen, en meneer Bas om opheldering vragen.

Zo althans interpreteer ik, als leek, de aangepaste statutaire tekst die zegt dat vrouwen, behalve lid te mogen worden, ook in de partij ‘kunnen meediscussiëren en meebeslissen’, hoewel ze niettemin nog altijd geen publieke functies mogen bekleden en dus ook geen lid van de Tweede Kamer kunnen worden.

Weliswaar is in de Schrift nergens sprake van een op het Haagse Binnenhof gevestigd parlement, laat staan van een daarin vigerende Staatkundig Gereformeerde Partij, maar mogelijk heeft een recentere Paulus (ds. Kersten? ds. Zandt? ir. van Dis?) toen het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen ook in Nederland onafwendbaar was gebleken, voor een geactualiseerde exegese gezorgd.

Waarom is de oude Paulus overboord gezet?

Ik hoor drie verklaringen, die me geen van alle erg bevallen.

De eerste staat in alle desbetreffende nieuwsberichten, en verwijst naar een rechterlijke uitspraak van 2005 waarbij de subsidie (1,1 miljoen ’s jaars) aan de partij werd stopgezet.

De suggestie is dat de christenen hun geloof hebben verkwanseld voor een schotel linzen.

De tweede verklaring luidt dat het indertijd door het Clara Wichmann Instituut aangespannen geding binnen de SGP de discussie over de rol van de vrouw ‘in een stroomversnelling heeft gebracht’.

Alsof ze daar de dramkont-meisjes van zo’n Stichting voor nodig hebben gehad, of een plaatsje langs de meetlat begeerden van Cisca Dresselhuys, die aan de proceskosten schijnt te hebben meebetaald.

De derde deed de deur dicht. De maatregel werd geacht ‘niet meer van deze tijd te zijn’.

En dat zou dus betekenen dat in Gouda inderdaad 349 van de 479 SGP-leden tweeduizendzes jaar na Christus tot het inzicht waren gekomen dat God toen inderdaad fout zat.

Tja, dan kunnen we d’r net zo goed mee ophouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden