Vrouwenwet Afghanistan ‘is terugkeer naar tijd van Taliban’

Woede in en buiten Afghanistan over sjiitische familiewet...

AMSTERDAM Een nieuwe, voor vrouwen uiterst discriminerende familiewet in Afghanistan heeft verontwaardiging gewekt onder westerse regeringen en Afghaanse vrouwenactivisten. Volgens Navi Pillay, Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, doet de wet denken aan de periode dat de Taliban aan de macht waren.

De wet geldt alleen voor de sjiitische minderheid in Afghanistan, ruim 10 procent van de bevolking. De wet, waarvan de tekst nog niet is gepubliceerd, is al door beide kamers van het parlement goedgekeurd en zou zijn ondertekend door president Karzai. Volgens The Guardian werd dinsdag op de Afghanistantop zware druk op Karzai uitgeoefend haar te schrappen.

Volgens Pillays verklaring donderdag bepaalt de wet dat getrouwde vrouwen geen seks mogen weigeren – wat verkrachting binnen het huwelijk legaliseert; dat vrouwen alleen hun huis mogen verlaten met ‘geldige’ redenen; dat ze alleen mogen werken of studeren na toestemming van hun man; dat ze niet meer van hun man kunnen erven en dat hun recht op voogdij na scheiding vervalt.

Volgens Pillay is het ‘een nieuwe aanwijzing dat de mensenrechten slechter worden, niet beter’. ‘Dit is een schande voor Karzai en voor het parlement’, zei Shinkai Karokhail, een vrouwelijke parlementariër, tegen persbureau Reuters.

Andere parlementariërs verwierpen de kritiek. Sayed Hussein Alem Balkhi noemde de berichten over de schending van vrouwenrechten ‘propaganda’. Volgens hem is er sprake van vooruitgang. ‘Een sjiitische vrouw kan nu haar huis verlaten voor medische behandeling, of om de ouders te bezoeken, zonder toestemming van haar man.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden