Vrouwenopvang zit overvol

Het lukt de vrouwenopvang niet meer om zowel slachtoffers van huiselijk geweld als van mensenhandel onderdak te bieden. Het tekort aan beschikbare bedden is zo nijpend, dat de verschillende groepen vrouwen in nood met elkaar om de schaarse plekken concurreren.

Medewerkers van de vrouwenopvang hangen vorig jaar t-shirts gemaakt door slachtoffers van huiselijk geweld op aan een waslijn op het Spui in Den Haag. Beeld ANP

Reden voor de druk is niet alleen het stijgende aantal slachtoffers van mensenhandel dat aanspraak maakt op de opvang. Ook speelt mee dat deze buitenlandse vrouwen er lang blijven zitten - soms jaren - omdat ze nergens anders heen kunnen. Hierdoor is de doorstroming gestokt.

'Het gebeurt nu dat we vrouwen die acuut opvang nodig hebben, niet kunnen plaatsen', aldus voorzitter Jan Laurier van de koepelorganisatie Federatie Opvang. 'Het is nu eenmaal niet te plannen wanneer zich een slachtoffer aandient van huiselijk geweld.'

Afgelopen april werd pijnlijk duidelijk hoe schaars plekken in de opvang zijn. Toen lukte het nauwelijks de vrouwen uit de opvang Het Gooi in Hilversum elders onder te brengen, nadat daar misstanden waren geconstateerd.

Vorig jaar zocht het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) voor 280 vrouwen een plek, een kwart meer dan het jaar ervoor. Comensha hamert erop dat er opvang beschikbaar moet zijn voor deze doelgroep.

Quotum
De vrouwenopvang ziet het als haar taak deze vrouwen op te vangen, zegt Laurier. Maar noodgedwongen hebben sommige opvanghuizen bijvoorbeeld een quotum ingesteld voor deze doelgroep. 'Instellingen willen helemaal niet voor het dilemma komen te staan welk slachtoffer met afschuwelijke problematiek ze noodgedwongen moeten weigeren wegens gebrek aan plek.'

De opvanghuizen zijn met elkaar in gesprek gegaan om een oplossing te zoeken. In september komen ze met een advies waarin niet alleen zal worden gepleit voor meer capaciteit. Ook moet volgens de sector duidelijk worden wie de opvang moet betalen. Veel van de 35 gemeenten die vrouwenopvang verzorgen voor hun regio, vinden dat de opvang van slachtoffers van mensenhandel te veel op hun bord terecht komt. Het zou volgens hen ook een landelijke verantwoordelijkheid moeten zijn.

Laurier is blij dat het ministerie van Veiligheid en Justitie het aantal opvangplekken voor maximaal drie maanden voor slachtoffers van mensenhandel heeft uitgebreid van 50 tot 70, maar dat is volgens hem niet genoeg. Er zou ook meer landelijk geregelde langdurigere opvang moeten komen voor slachtoffers van mensenhandel, omdat die vrouwen nu te lang een schaarse en dure plek in de vrouwenopvang bezet houden.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat het een verantwoordelijkheid is van de gemeentes om deze vrouwen woonruimte aan te bieden.

Meer over de overvolle vrouwenopvang in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden