Opinie

'Vrouwen moeten vrij zijn om te kunnen kiezen voor het traditionele rollenpatroon'

Het streven naar meer vrouwen op tv creërt juist ongelijkwaardigheid, schrijven historica Lotte Schouten en tekstschrijver Noortje Pellikaan. 'We moeten ophouden met vrouwen ongewild in een slachtofferrol te duwen.'

OPINIE - Lotte Schouten en Noortje Pellikaan
Nederlandse vrouwen op de Huishoudbeurs Beeld anp
Nederlandse vrouwen op de HuishoudbeursBeeld anp

Het is weer veelvuldig onderwerp van discussie: vrouwen en hun zichtbaarheid in de maatschappij. Er moeten meer vrouwen aan de top en ze moeten vaker plaats nemen aan tafel in prominente talkshows. Wij vragen ons af: waarom eigenlijk?

Een poging om meer vrouwen op de buis te krijgen vond plaats in 2009, toen verscheidene bekende Nederlandse vrouwen een vrouwentalkshow gingen presenteren. De publieke omroep kwam met Vrouw & Paard onder leiding van Hanneke Groenteman, en Net 5 zond De tafel van 5 uit met Katja Schuurman en Daphne Bunskoek als hosts.

Fiasco
Beide programma's bleken echter geen succes gezien de lage kijkcijfers en werden daarom van het scherm gehaald. Na dit fiasco zou je zeggen dat de noodzaak van meer vrouwen op televisie geen nieuwe prioriteit behoeft, we hebben immers genoeg aan de Grote Drie (Jeroen Pauw, Paul Witteman en Matthijs van Nieuwkerk) wat talkshows betreft.

Dit experiment heeft eerder de vooroordelen jegens vrouwen versterkt, een groepje geforceerd kletsende vrouwen bleek geen succesformule. Hoongelach alom.

Onlangs was het wederom onderwerp van gesprek aan tafel bij De Wereld Draait Door. De noodzaak om deze discussie weer op te rakelen is ons een raadsel. Waar komt deze behoefte vandaan? En wie zit er toch al die vrouwen te tellen? Ze hebben de kans en worden gevraagd, maar blijkbaar willen sommige vrouwen niet.

Glazen plafond
Dit geldt ook voor vrouwen aan de top en het zogenaamde glazen plafond waar econoom Marike Stellinga in haar boek De mythe van het glazen plafond mee heeft afgerekend. Vrouwen kunnen de top bereiken, maar ambiëren dat niet altijd. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker uitte onlangs in De Wereld Draait Door haar verontwaardiging over het feit dat nog steeds veel vrouwen na drie jaar samenwonen hun carrière op een lager pitje zetten dan hun man. Dit doen ze echter geheel vrijwillig, dus vanwaar die verontwaardiging?

Wellicht moeten we accepteren dat vrouwen minder snel geneigd zijn een carrière na te streven als daar geen noodzaak toe is.
Moeten we al die vrouwen die naar de welbekende huishoudbeurs gaan overtuigen van de (schijnbaar) bittere noodzaak zich te interesseren voor meer participatie van vrouwen in de media en het bedrijfsleven? Wat als veel vrouwen gewoon gelukkig zijn en zich prima thuis voelen in het klassieke rolpatroon, ongeacht of ze laag of hoog zijn opgeleid?

Vrijheid en gelijkwaardigheid
Emancipatie gaat over vrijheid en gelijkwaardigheid. Vrouwen moeten zich vrij kunnen voelen om te kiezen voor het traditionele rolpatroon. Maar ook zouden vrouwen schaamteloos een carrière moeten kunnen nastreven, moeder of geen moeder. Ze hoeven zich niet egoïstisch te voelen als hun ambitie een kinderwens in de weg staat.

We moeten ophouden met vrouwen ongewild in een slachtofferrol te duwen. Net zoals dat niet bij mannen moet gebeuren. Mannen en vrouwen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig aan elkaar. Veel feministes dragen, bedoeld of onbedoeld, bij aan het stigmatiseren van vrouwen. Door een norm te stellen (door middel van een quotum) creëer je juist de ongelijkwaardigheid waar we zo graag vanaf willen. Het is niet per se nodig om meer vrouwen op televisie of in de top van het bedrijfsleven te zien. De Nederlandse vrouw behoeft geen medelijden.

Stigmatiserend
Zie de ruim 200.000 bezoekers van de huishoudbeurs, van wie 90 procent vrouw, die zonder schroom of schaamte het stereotype huisvrouw uitdragen. Het is pretentieus en juist stigmatiserend om aan te nemen dat die vrouwen beter hadden moeten weten of hun leven anders hadden moeten inrichten.

De Nederlandse vrouw geniet voldoende vrijheid en kansen om de top te bereiken of op tv te schitteren, mits ze dat natuurlijk zelf wil.

Lotte Schouten en Noortje Pellikaan zijn historica en tekstschrijver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden