Vrouw ongezonder door emancipatie

Vrouwen verliezen hun positie van het 'sterke geslacht' op gezondheidsgebied. Uit CBS-cijfers blijkt dat hun rook- en drinkgedrag steeds meer op dat van mannen is gaan lijken....

Van onze verslaggeefster

VOORBURG

De gegevens komen uit de Gezondheidsenquête die het CBS voortdurend houdt onder negenduizend personen. Het CBS noemt de afnemende gezondheid van vrouwen een nadelig gevolg van de voortschrijdende emancipatie. Vrouwen hebben het leefpatroon van mannen overgenomen, inclusief hun riskante gewoonten.

Ongeveer een op de drie vrouwen rookt. Dit aantal is al geruime tijd stabiel. Daarentegen is het aantal rokende mannen in de periode 1989-'96 afgenomen: van 44,2 naar 40,8 procent. Het percentage zware rokers - minstens twintig sigaretten of shagjes per dag - is bij mannen in die periode sneller gedaald dan bij vrouwen.

Steeds meer vrouwen gebruiken alcohol. In 1989 dronk 71,3 procent van de vrouwen wel eens een borrel of een glas wijn; zeven jaar later was dit 74,2 procent. Bij mannen verliep de toename in diezelfde periode minder snel, van 87,5 procent naar 88,1 procent.

Dat vrouwen meer last krijgen van hart- en vaatziekten door hun 'mannelijk' leefpatroon, wordt beaamd door M. van Bavel, beleidsmedewerker van het Landelijk Centrum voor vrouwengezondheidszorg Aletta in Utrecht. Ook bij vrouwen zijn hart- en vaataandoeningen doodsoorzaak nummer 1. Dat is al langer het geval. 'Maar door het toegenomen onderzoek bij vrouwen wordt het nu meer zichtbaar.'

Wel krijgen vrouwen deze aandoeningen op jongere leeftijd dan voorheen. Mannen werden doorgaans getroffen tussen hun vijftigste en zestigste levensjaar, vrouwen rond hun zeventigste. 'Ik denk dat de leeftijden waarop man en vrouw deze ziekten krijgen, naar elkaar toe gaan', aldus Van Bavel.

Volgens CBS-onderzoeker H. Swinkels heeft een groot deel van de klachten te maken met de mogelijkheid van vrouwen om kinderen te krijgen. 'Daarnaast hebben veel vrouwen klachten vanwege de dubbele belasting, het combineren van werk en huishouden.' Ook speelt het feit mee dat vrouwen slechter reageren op het gebruik van tabak.

Het verschijnsel dat vrouwen meer gebruik maken van voorzieningen als specialisten, fysiotherapeuten en vrij verkrijgbare medicijnen, zou ook worden verklaard door het feit dat zij 'meer contact met hun lichaam' hebben. Van Bavel: 'Vrouwen menstrueren, bevallen, komen in de overgang. Ze zijn meer gewend om te praten over hun klachten en gaan sneller naar de dokter, of het om henzelf, hun kind of hun partner gaat.'

Ondanks hun verminderde gezondheidstoestand worden vrouwen nog steeds gemiddeld 81 jaar. De gemiddelde maximumleeftijd bij vrouwen daalt niet, zegt Van Bavel, maar die van mannen steeg wel: van 74 naar bijna 76 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden