Vrolijkmakend veganistisch eten bij Oproer in Utrecht

Recensent Mac van Dinther eet in Utrecht bij Oproer, een prijswinnend veganistisch restaurant.

Beeld Foto Els Zweerink

What's up in Utrecht?

Diep in ons hart willen we allemaal veganist worden, zei Tobias Leenaert, schrijver van How to create a vegan world, onlangs in deze krant. Want wie wil er nou medeverantwoordelijk zijn voor het massaal afslachten van dieren, toch onze medeschepselen op deze aarde? Je kunt zeggen wat je wilt: er zit wat in. We zijn op zoek naar de veganist in onszelf. En dat doen we in Oproer, winnaar van de Vegan Award 2016.

De cijfers

Kosten: drie gangen euro 28 (met bier euro 38)

Eten 7

Bediening 7

Entourage 6

Prijs-kwaliteit 7

Het klinkt zo ongezellig, dat veganisme.

Het veganisme maakt op buitenstaanders een nogal vreugdeloze indruk. Er mag veel niet in deze beweging die het dierenleed van de wereld op de schouders torst. Daar kan geen lachje bij af. Die indruk wordt versterkt als we de fabriek betreden waarin restaurant Oproer is opgeschoten. Een troosteloze hal van beton en kale muren waaraan slechts minimale verfraaiing is aangebracht. Ergens glimt een spiegelbal, aan een traliewerk hangen wat gekleurde lampjes, in de hoek verpietert een yucca. Daar moeten we het qua sfeer mee doen.

We melden ons bij een bar van planken waar we door een ober met groen haar en een gele jurk vaagjes worden gewezen naar een tafeltje voor de keuken: een kioskje van glas en hout. In de hoek staan de stalen ketels waar Oproer speciale bieren brouwt; het is ook een brouwerij.

Het menu

Gepeperde broccolitempura met wasabi-kappertjesmayonaise / cavolo nero polenta met bospaddenstoelen Sloppy Joe met belugalinzen, met chorizokruiden gekruide seitan en remoulade geroosterde zoete aardappel met pinda-sinaasappelsaus in Amaretto geflambeerde peer met amandeltuille.

Oproer brouwerij en restaurant

CAB-Rondom 90a
3534BE Utrecht
06-83033194
oproerbrouwerij.nl

Dat wordt afzien.

Je vreest het ergste. Oproer heeft een menukaart met twee voor-, twee hoofdgerechten en een dessert. We bestellen het allemaal, inclusief het bierarrangement.

Smaakt het een beetje?

Geloof het of niet: de sfeer slaat om zodra het eten op tafel komt. Dat is heel behoorlijk, om niet te zeggen vrolijkmakend. De tempura van broccoli is wat vet, maar bros en pittig, wat mooi samengaat met de zure dip van kappertjes en wasabi. Op het andere bord ligt een donkergroen rondje zachte polenta met de bittere smaak van cavolo nero (een soort boerenkool) in een fijne pure paprikasaus.

Sloppy Joe, bruine brij op een broodje, smaakt beter dan hij oogt: vastkokende kleine belugalinzen zijn doorspekt (excusez le mot) met pittig gekruide stukjes sponzige seitan (vleesvervanger van tarwe-gluten). Remoulade van selderij dient als frisse tegenhanger. Het andere bord heeft zoete aardappel als centraal thema. In zijn geheel geroosterd in de oven, ietwat overgaar, maar verrassend begeleid door piepkleine blokjes zuurzoete kaki en een pittige oranje pindasaus waarin friszoete sinaasappel is verwerkt. 'Ik vind het alwéér lekker', zegt onze tafelgenoot. 'Sorry.'

Verrassend!

Dat geldt ook voor het toetje. Een met amaretto (iets te zwart) geflambeerde rauwe peer (die zachter had gekund) met een knapperig amandelkoekje en veganistische zure room. Die is van sojayoghurt, zegt onze serveerster.

Nu we het er toch over hebben: hoe is de bediening?

Een tikje eigenaardig, maar vriendelijk. Zelfs de aanvankelijk nukkig overkomende ober ontpopt zich als een enthousiast verteller over bier. Zijn oogschaduw heeft dezelfde kleur als zijn haren, hij zou een neefje van Boy George kunnen zijn. Dat bier is voor gevorderden trouwens; daar moet je van houden.

En: hebben we de veganist in onszelf ontdekt?

Oproer laat zien dat veganisme niet louter treurigheid hoeft te zijn. De vleeseter in ons is er even stil van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden