LezersdilemmaWat zou u doen?

Vriendin wil dat ik mijn vriendschap met haar ex verbreek

null Beeld

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma’s. Deze week: vriendin dreigt onze vriendschap te beëindigen als ik bevriend blijf met haar ex.

Machteld van Gelder

Mijn beste vriendin en ik zijn meer dan veertig jaar bevriend. Zij is vijftien jaar geleden gescheiden, maar ik heb nog steeds contact met haar man (en zijn nieuwe vrouw). Met hem ben ik ook al meer dan dertig jaar bevriend. Mijn vriendin wil dat ik de vriendschap met haar ex verbreek. Zij dreigt ónze vriendschap te beëindigen als ik dat niet doe. Ze begrijpt niet dat dit ook de vriendschap tussen haar en mij zou beschadigen. Mijn vriendin ervaart het als verraad dat ik haar ex nog zie. Ik snap haar, maar het voelt alsof ik mezelf verloochen als ik aan haar eis voldoe. Hoe komen we hieruit?

Vrouw (55), naam bij de redactie bekend

Gesprek over jullie vriendschap

Dus niet alleen wordt u van verraad beschuldigd, maar ook wordt vanwege een futiliteit gedreigd met de beëindiging van de vriendschap? Wat mij betreft toont dit aan dat de waarde die u kennelijk aan deze vriendschap hangt, allerminst wederzijds is. Het lijkt mij dan ook tijd voor een goed gesprek tussen u beiden over de essentie van deze vriendschap. Ik hoop van harte dat zo’n gesprek de ogen van uw vriendin opent. Zo niet, dan verwijs ik u graag naar een bekend liedje van Het Goede Doel uit 1983.

Martijn Verweij (33), Utrecht

Vraag haar om geduld te hebben

Er is blijkbaar iets gebeurd dat zo pijnlijk is dat het verwerken ervan vele jaren duurt. Uw vriendin is nog niet zo ver dat ze het rustig kan aanvaarden. Geduld. Laat haar weten dat dat komt. Er komt een moment dat zij uw keuze begrijpt en met een glimlach kan aanvaarden. Vraag haar daarop te wachten, ik weet bijna zeker dat zij de vriendschap met u niet wil verliezen of beschadigen.

Margo Heijnen (56), Ridderkerk

Kies voor eerlijkheid

Allereerst is er maar één persoon die aan uw vriendschappen mag komen en dat bent u zelf. De eis van uw vriendin maakt pijnlijk duidelijk dat zij haar echtscheiding nooit goed heeft verwerkt. Dit is háár probleem, niet het uwe. Als ik u was zou ik haar aanraden om eens eerlijk naar zichzelf te kijken en met haar problemen aan de slag te gaan, eventueel met professionele hulp. Mocht jullie vriendschap beëindigd worden, dan komt dat door haar en niet door uw gedrag. Kies voor eerlijkheid en voor vrijheid. Kies voor uzelf.

Anjo Adriani (58), Voorburg

Onterecht

Na vijftien jaar opeens vragen om de vriendschap te verbreken met haar ex-man, lijkt mij nogal een onterecht verzoek van uw vriendin. Mocht er iets zijn voorgevallen waardoor zij er na vijftien jaar opeens anders over denkt, dan is zij jammer genoeg niet meer in de positie om dit van u te vragen. Een vriendschap met een dreigende vriendin lijkt mij vermoeiend.

Judith Holswilder (31), Den Haag

Waarom nu?

U beschrijft een situatie die al vijftien jaar bestaat. En nu pas eist uw vriendin dat u het contact met haar ex verbreekt. Waarom nu? Is er recent iets gebeurd? Praat met uw vriendin, probeer de behoefte achter haar eis te achterhalen, en kijk of u daar wat mee kunt. Maar geef niet toe aan haar eis. Want vriendschap laat zich niet dicteren.

Corry van Zeeland (57), Veldhoven

Over twee weken:
Ik wil graag meer thuis zijn, maar vrees een oneerlijke rolverdeling

Ik heb net als mijn man een prima fulltimebaan. De laatste tijd denk en lees ik veel over een duurzamer leven. Ik zou graag minder werken en anders gaan leven: minder luxe, meer tijd voor poëzie, vrijwilligerswerk en rommelen in de tuin. Na een dag met deze bezigheden ben ik zeer tevreden, tot mijn man thuiskomt uit zijn werk en vertelt over een conferencecall met Londen of een belangrijke miljoenenorder. Dan voel ik me een enorme muts. Mijn man wil zijn levensstijl niet veranderen, zijn werk is zijn leven. Hij vindt het prima als ik minder ga werken, zodat ik ‘zijn thuis’ kan zijn, maar dat is niet de rolverdeling die ik in gedachten had toen we trouwden. Wat zou u doen?

Vrouw (57), naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen?
Mail uw antwoord (max. 110 woorden) voor maandag 8 juni 2020 naar: wzud@volkskrant.nl.

Heeft u een dilemma en wilt u zelf advies van lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden