Vorm van de dag

Heerlijke besteding van de woensdagavond: níet kijken naar Ajax tegen Grasshoppers doch naar Winnie Sorgdrager versus de Tweede Kamer. Geweldige planning: om twintig uur begint het algemeen overleg (AO-tje, één-tweetje?) tussen kabinet en Tweede Kamer....

Sorgdrager krijgt van het ondersteunend personeel de tussenstand bij Ajax door. Ze verzwijgt die tussenstand maar glimlacht haar glanzende glimlach. Het gaat goed.

In de Groen van Prinsterenzaal bevinden zich op deze schitterende, zij het wat donkere avond geen voetballers en nog minder vandalen. Eigenlijk zit er bijna niemand. Behalve Gerard van Baarlen, de 'lobbyist' van het NOCNSF. Hij zit te verlangen naar een sigaret.

Wat is een lobbyist van het NOCNSF?

Een lobbyist van het NOCNSF is een lobbes die vergeefs probeert de positieve kanten van de sport op de politieke agenda te krijgen. Die zelfs het roken tijdelijk wil afleren om nu eens te bewerkstelligen dat sport bredere aandacht krijgt dan van het betreffende ministerie alleen.

De lobbes stuurt namens het NOCNSF zeven faxkantjes met commentaar op de Sportnota van het kabinet en vervolgens wordt er tijdens de begrotingsbehandeling van VWS met geen woord over gerept.

Oók deze week, die begrotingsbehandeling. Een week van boetedoening voor Terpstra. Ze zit er ten aanzien van het voetbalvandalisme weinig breedsprakig bij.

Van Baarlen moet mannen als Schutte (GPV) bewerken. Die tijdens deze bijeenkomst gemoedelijk naast Rosenmöller zit. Maar een Fremdkörper is hij wel enigszins. De hoogstgelovige begint zijn betoog over het voetbalvandalisme met de mededeling dat het GPV zoals bekend tegen sporten op zondag is. Misschien is het een idee op de andere zes dagen des Heren ook niet te voetballen. Schutte is nog van het meisjeskorfbal op gereformeerde grondslag.

De lobbes is zijn aandacht even kwijt.

Zou Wil van Rhee één van die weinige toehoorders zijn in de Groen van Prinsteren Zaal? Dan moet hij door de recente beschadiging van zijn imago danig zijn ontwricht, want hij lijkt nogal weinig op de bekende Wil van Rhee, de consulent veiligheid en vandalisme van de voetbalbond. Een kluns vinden ze hem in de Tweede Kamer, een nietsnut. Die NAC-voorzitter Peek nota bene tot de uitspraak bracht dat binnenkort vanwege het vandalisme de eerste dode zal vallen. En die uitspraak hebben ze natuurlijk allemaal gelezen. Maar een incompetente flapdrol mogen ze hem natuurlijk niet noemen. Dat is ongepast in de Groen van Prinsteren-zaal.

Groen Links en voetbalvandalisme is ook zoiets tijdens Grasshoppers - Ajax. Arme Rosenmöller. Moet-ie ook iets beweren over dit maatschappelijk zo abjecte verschijnsel. En dat op een avond die alleen maatschappelijk relevant lijkt te kunnen worden als Ajax de kwartfinale van de Champions League haalt.

Maar dat zal hij niet zeggen. Zijn voorganger Peter Lankhorst durfde nog wel eens het belang van een kwartfinale op Europees niveau ter sprake te brengen. Maar Sorgdrager heeft intussen de uitslag uit Zwitserland te horen gekregen. Weer die glimlach, bril af, niets aan de hand. En Van Baarlen gaat naar buiten. Naar Lange Poten. Met een staaf die sterk op een sigaret lijkt.

Hans van Wissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.