Voorpagina: 'EXPOSED! De top-200 Oegandese homo's'

Een dag nadat de Oegandese president Yoweri Museveni de omstreden 'Wet tegen homoseksualiteit' heeft ondertekend, opent het schandaalblad The Red Pepper de aanval op homoseksuelen. In de editie van vandaag staat een 'top-200' van Oegandese homo's. Sommige namen zijn voorzien van een foto.

De voorpagina van The Red Pepper van vandaag. Beeld Twitter

Het is niet de eerste keer dat The Red Pepper de jacht op Oegandese homoseksuelen opent. In 2006 publiceerde de krant, waar voornamelijk katholieke medewerkers werken, ook al tientallen namen uit de LGBT-gemeenschap (LGBT staat voor lesbian, gay, bi en transgender).

The Red Pepper ziet het als zijn taak om misstanden aan de kaak te stellen en het morele verval van Oeganda te openbaren. Homo's zijn gevaarlijk, vinden de medewerkers. Want ze vallen kinderen aan.

Dat is ook hoe de meeste Oegandezen over homoseksuelen denken, zo vertelde de prominente homovoorvechter Frank Mugisha vorig jaar in een interview met de Volkskrant. 'Ze denken dat we alleen uit zijn op seks met andere mannen, dat we een soort mannelijke hoeren zijn. Homoseksualiteit is in hun ogen een westers product dat niet in Afrika thuishoort. In het verleden hebben Oegandese regimes kinderen voor het leger gerekruteerd, nu denken veel Oegandezen dat wij hetzelfde doen, alleen dan om seks mee te hebben.'

Levenslange gevangenisstraf
Op het moment van het interview hing de dreiging van de anti-homowet in de lucht, nu is de wet - na vijf jaar discussie in het parlement - ook daadwerkelijk ondertekend. Op 'verzwaarde homoseksualiteit' staat in Oeganda sinds gisteren een levenslange gevangenisstraf. Daarvan is sprake bij recidive, als de dader hiv-besmet is en als het slachtoffer minderjarig is of werd gedwongen. Op 'gewone homoseksualiteit' staat veertien jaar cel. Ook het promoten van homoseksualiteit is voortaan strafbaar. Daar staat vijf tot zeven jaar cel op. De doodstraf was, onder druk van de internationale gemeenschap, al eerder uit het wetsartikel geschrapt.

Volgens politiewoordvoerder Patrick Onyango zijn er nog geen homoseksuelen gearresteerd sinds de wet gisteren van kracht werd, maar homo's in Oeganda zeggen zich desondanks bedreigd te voelen. 'We zijn doodsbang. Niet meteen voor de politie, maar voor de bevolking', vertelt activiste Sandra Ntebi (30) vandaag in de Volkskrant 'Misschien gaan mensen in de buurt ons aanvallen.'

In The Red Pepper van vandaag staan niet alleen de namen van bekende homoseksuelen - ook hun foto's zijn gepubliceerd. Op de voorpagina staat in kapitalen 'EXPOSED!'. De editie biedt verder een verhaal over hoe president Museveni 'waarschuwt voor seks met de mond'. En: 'Jongen bekent hoe pastoor K.. zijn 'bunu' verkrachtte'.

'Hang ze op'
Oegandese media (evenals de kerk, die een zeer prominente rol speelt in het Afrikaanse land) nagelen homoseksuelen vaker aan de schandpaal. In 2010 publiceerde het populaire blad Rolling Stone honderd namen van Oegandese homoseksuelen. 'Hang ze op', stond op de voorpagina.

Homo's moeten dood, verklaarde het blad vol ernst, want 'ze rekruteren onschuldige kinderen'. Niet alleen de namen van homoseksuelen werden gepubliceerd, ook werd duidelijk vermeld waar de personen woonden en werkten.

In reactie op deze publicatie richtten homoactivisten de Oegandese organisatie voor seksuele minderheden (SMUG) op. Voorzitter David Kato werd een jaar later vermoord. Iemand was zijn huis binnengedrongen en had de activist met een hamer op zijn hoofd geslagen. Kato stond bekend als de eerste Oegandees die openlijk voor zijn geaardheid uitkwam.

Frank Mugisha volgde hem op. 'Na de dood van David ben ik me nog bewuster geworden van mijn kwetsbare positie, maar ik heb er nooit aan gedacht om op te geven', zegt hij in het interview met de Volkskrant. 'Ik voel mezelf geen activist, want dat klinkt alsof je met heel veel kracht de samenleving wil veranderen. Die illusie heb ik niet. Ik wil er zijn voor Oegandezen die met hun seksuele geaardheid worstelen. En ik wil ze te hulp schieten als ze in de cel gegooid worden.'

De krant Rolling Stone publiceerde in 2010 een lijst met namen van 100 Oegandese homoseksuelen. Beeld afp
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.