Vooroorlogse mosselen

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gekookte mosselen (hoofdgerecht voor 4 personen).

Mijn oma is geweldig. Ze is 94, woont in haar eigen huisje, heeft over veel dingen een mening - en uit die ook - en ze houdt van lekker eten. Koken doet ze al lang niet meer: elke dag worden er maaltijden bezorgd. Als die er niet lekker uitzien, eet ze ze niet. 'Ik heb toch geen honger. Ik doe de hele dag niks, en vroeger, toen ik wel wat deed, had ik ook nooit honger. Mijn moeder snapte dat niet. Andere kinderen gingen naar huis als ze wat wilden eten, maar ja, ik had nooit honger hè, dus ik was altijd te laat.'

Ik heb weleens geopperd lekkere maaltijden voor haar te maken. In portiebakjes, om op te warmen in de magnetron, maar dat wil ze niet. Een trotse grootmoeder laat zich niet helpen door haar kleindochter.

Dus toen ik pasgeleden belde om te vragen of ik die avond mocht koken, kreeg ik een resoluut nee te horen. Pas toen ik vertelde dat we bij haar mosselen wilden komen eten, veranderde ze van mening. 'Mosselen...', mijmerde ze. 'Vroeger, voor de oorlog, toen we in Vlissingen woonden, aten we die zó vaak.' Ik verontschuldigde me dat ik ze zonder wijn zou klaarmaken, vanwege de kinderen. 'Ben je gek! Dat deden we er vroeger ook niet in en dat waren de lekkerste mosselen ooit.'

Als je oma dat zegt, dan is dat zo. Ze smulde. En de week erna mocht ik weer voor haar koken. Weer mosselen.

Bereiding

Maak de mosselen schoon: doe ze in koud water en trek eventuele draadjes van de zijkant weg. Gooi alle mosselen die stuk zijn of ver open staan weg: die zijn dood en daar kan je knap ziek van worden.

Snijd prei, ui, knoflook, wortel en selderij klein. Verhit wat olie in een grote soeppan en bak de groenten hierin. Doe de mosselen erbij tot de pan halfvol is: als ze open gaan staan nemen ze meer ruimte in. Doe de deksel op de pan. Roer na twee minuten om: dan staat er al wat vocht op de bodem. Kook nog twee minuten: staan ze allemaal open? Dan zijn ze gaar. Schep op met een schuimspaan en eet met brood en knoflooksaus. Zet tijdens het eten alvast de tweede lading op, als het niet in een keer in de pan paste.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten
- 4 kilo mosselen
- 2 preien
- 1 ui
- 4 tenen knoflook
- 2 wortels
- 10 stengels selderij
- olie
- zout, peper

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.