'Voorhoeve wist van hulp aan Serviërs'

Voormalig minister Voorhoeve van Defensie is in 1995 door de leiding van de marechaussee ingelicht over de hulp die Nederlandse militairen hebben geboden bij het selecteren van Moslim-gevangenen door de Serviërs in Srebrenica....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Rutten uitte zijn beschuldiging dinsdagavond in NOVA, kort nadat minister De Grave van Defensie opdracht had gegeven een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de mogelijke Nederlandse hulp aan Servische troepen. Daarbij moet ook worden gekeken naar het verloren gaan van filmrolletjes die Nederlandse Dutchbat-militairen in Srebrenica hebben gemaakt. Verder wil De Grave weten of Defensie getuigenissen over de Nederlandse hulp aan de Serviërs bewust heeft achtergehouden.

Volgens Rutten, die leider was van het onderzoek naar het verloren gaan van de filmrolletjes, stelde marechausseecommandant Fabius Voorhoeve in augustus 1995 op de hoogte van de getuigenissen van de vijf militairen.

Voorhoeve zei gisteravond 'pijnlijk getroffen' te zijn door de beschuldiging. Hij zegt aanbevelingen van de marechaussee altijd 'nauwkeurig en prompt' te hebben uitgevoerd.

Volgens de vijf Dutchbatters stonden de Nederlanders de Serviërs 'ten dienste' toen Srebrenica was gevallen. Militairen grepen op geen enkele wijze in toen de Serviërs de Moslim-mannen begonnen te scheiden van de vrouwen.

De Grave besloot tot een onderzoek na spoedoverleg met minister Korthals van Justitie. Oud-minister van Justitie De Ruiter beraadt zich desgevraagd of hij het onderzoek gaat leiden. De Ruiter, die ook minister van Defensie was, zou eveneens moeten onderzoeken of Defensie in 1997 een dagboek over misdragingen van Nederlandse marechaussees in Angola heeft vernietigd.

De Grave onderbrak zijn vakantie voor spoedoverleg op het ministerie. Directe aanleiding was de beschuldiging maandag van de Marechausseevereniging dat de top van Defensie niets had gedaan met een advies om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar mogelijke 'oorlogsmisdaden' van Dutchbat. Een Dutchbatter, luitenant R. Rutten, verklaarde na de val van Srebrenica in 1995 dat Nederlanders de Serviërs hadden geholpen bij het selecteren van Moslim-gevangenen.

Volgens De Grave moet het onderzoek duidelijk maken of Defensie inderdaad jarenlang heeft geprobeerd de waarheid te verdoezelen. 'De integriteit van het Defensie-personeel staat nu ter discussie', aldus De Grave, die de Kamer vandaag zou inlichten. ' Defensie moet van alle blaam worden gezuiverd.'

Het onderzoek moet ook uitwijzen wat er mis is gegaan met diverse fotorolletjes van Dutchbatters waarop geëxecuteerde Moslims staan. Zaterdag werd duidelijk dat behalve de fotorol van Rutten, die in juli 1995 door een 'menselijke fout' bij Defensie verloren ging, mogelijk nog meer rolletjes zijn verprutst. Een Dutchbat-adjudant verklaarde zaterdag in NOVA dat zijn film, waarop de hulp bij het selecteren van Moslims te zien zou zijn, 'spoorloos is verdwenen'.

De Grave wil ook uitgezocht zien of Defensie doelbewust de getuigenis van Rutten buiten het justitiële dossier over de vernietiging van zijn filmrol heeft gehouden. Die suggestie werd zaterdag in de NOVA-uitzending gewekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden