Voor het fatsoen af en toe een appel
Met een hongerige (bijna-)puber op de ‘middelbare’ zijn de scheepsladingen tosti’s niet aan te slepen, meldde de Volkskok al eens eerder....
Daarom hebben de muffins hun intrede gedaan. Of cupcakes, want over de naam bestaat verwarring. Dat maakt voor de honger en/of trek overigens niet uit, want de keuken lijkt sinds de middelbare met regelmaat een heuse bakkerij. Alle vormen en ovenroosters worden ingezet om een weekvoorraad te bakken. Een kwartiertje werk, hooguit, twintig minuten in de buurt van de oven blijven, en de scholier is voorzien van een ruime lading snacks voor halverwege de morgen en lekkere hapjes voor na school. Voor het fatsoen worden er af en toe verantwoorde ingrediënten ingestopt, als banaan, appel, mandarijnen, yoghurt of noten. Maar omdat die muffins bij een 12-jarige nog lang niet op de heupen beklijven, vergrijpen we ons soms aan een vettere variant. Vet in de betekenis van calorieën dan, want volgens de puber zijn deze muffins ziek lekker. Muffins met mini-marsjes.
Wie trouwens een beetje zuinig in de vormpjes schept, kan zelf zonder al te veel calorieleed gerust af en toe meesnoepen. Zelfs na de kerstdagen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet voldoende muffinvormpjes in of gebruik in de vormpjes papieren muffinbakjes. Smelt de boter in de magnetron (of in een pannetje op het vuur) en laat iets afkoelen, maar niet stollen. Doe het zelfrijzende bakmeel en de basterdsuiker in een ruime kom. Doe er een schepje bakpoeder bij. Zet de mixer er even in, zodat de kloppers de boel goed mengen. Voeg hieraan de overige ingrediënten (met uitzondering van de minimarsjes) toe en klop goed door. Snijd of breek elk minimarsje (houd er een stuk of zes apart) in stukjes en roer ze door het beslag. Schep het beslag in de vormpjes. Snijd de laatste marsjes steeds in vier stukken en leg op elke muffin een plakje Bak de muffins in omgeveer 20 minuten gaar in de oven.
Nanda Troost