ReportageCake Smash

Voor de foto vernielt een baby de slagroomtaart: zo vier je de cake smash shoot

Cakesmash met moeder Angela de Jong en dochter Sara. Beeld Renate Beense
Cakesmash met moeder Angela de Jong en dochter Sara.Beeld Renate Beense

Laat je baby los bij een taart en hoop dat hij die voor de camera kapotmaakt. Dat is de kern van de cake smash-shoot, een feestje voor ouders die hun kind vieren.

Georgia Oost

Gehaast komt Angela de Jong (26) de studio in Den Haag binnenlopen, in haar armen dochter Sarah van 14 maanden. Bij binnenkomst heeft Sarah een brede glimlach op haar gezicht, maar als haar moeder haar op de bank neerlegt en een blauw jurkje over haar hoofd trekt, begint ze te huilen. Zodra het jurkje goed zit wordt ze voor een groot wit doek gezet. Vandaag vullen fotografen Steef van den Eijnden en Suus Aponno het decor met roze, oranje, gele en blauwe ballonnen, in stijl met het romantische thema dat moeder de Jong vooraf heeft uitgekozen.

Nauwelijks onder de indruk van het tafereel kruipt Sarah om de haverklap terug naar haar moeder. ‘Deze baan is wel goed voor je lijn,’ merkt van den Eijnden op, terwijl ze voor de vierde keer vanuit haar lotushouding opstaat om Sarah weer op haar plek te zetten. Het is een opmerkelijke vertoning: de vrouwen zitten gehurkt op de grond en zingen Klap maar in je handjes. En het werkt. Af en toe toont Sarah een klein lachje.

Een cake smash shoot is een professionele fotoshoot waarbij een kind, meestal ter ere van de eerste verjaardag, in een thematische outfit en omringd door decoratie, een taart kapotslaat. Cake smashing wordt steeds populairder: in Nederland alleen al zijn er meer dan twintig cake smash-studio’s. De afgelopen drie jaar hebben van den Eijnden en Aponno de vraag naar dit soort fotosessies zien stijgen. De shoot staat, samen met gender reveal party's (een feest waarbij de sekse van de baby wordt onthuld) en babyshowers (waarbij de zwangere moeder wordt overladen met babygerelateerde cadeaus) op de groeiende lijst van Amerikaanse tradities die hun intrede doen in de Nederlandse cultuur.

Ouders kennen het fenomeen van de cake smash fotoshoot vaak door Instagram. ‘We hebben het kindje van André Hazes Junior ook gefotografeerd voor een cake smash. Dat heeft de populariteit vergroot: er gaat sindsdien geen week voorbij dat we geen cake smash shoots doen’, zegt Van den Eijnden. Al scrollend door hun Instagram laat de fotograaf shoots zien: grote potten Nutella, een Italiaanse baby omringd door citroenen en torenhoge taarten in alle kleuren en vormen komen voorbij. Onder elke foto reageert een handjevol bewonderende moeders.

Terwijl moeder De Jong De wielen van de bus aanzet op Spotify zet Van den Eijnden voorzichtig de taart voor Sarahs neus. Ze ruikt eraan, kijkt eventjes naar moeder en de meegekomen oma en duwt voorzichtig een vingertje in het glazuur, bekijkt haar inmiddels vieze vinger en begint weer te huilen. Terwijl oma de bovenkant van de taart kapotmaakt en wat stukjes taart om Sarah heen legt, de illusie wekkend dat er wel degelijk is gesmashed, krijgt het kind een stukje Liga. Zo lijkt het alsnog alsof ze de taart aan het eten is. ‘Zo gaat het erg vaak’, legt van den Eijnden uit. ‘Het komt veel voor dat de kinderen de taart liever niet aanraken.’

Cakesmash met moeder Angela de Jong (links) en dochter Sara. Beeld Renate Beense
Cakesmash met moeder Angela de Jong (links) en dochter Sara.Beeld Renate Beense

Na een half uur is het tijd voor een badje. Van den Eijnden komt binnen met een zilverkleurige teil met wit gekleurd water. ‘Soms voegen we wat melk toe aan het water, dat zie je tegenwoordig overal op Pinterest. De witte kleur van het water, in combinatie met de bloemen die we daar omheen leggen, geeft de foto’s een dromerig effect.’ Sarah wordt voorzichtig in het warme melkwater gelegd. De restanten van de kapotgemaakte taart zijn inmiddels opgeveegd en weggegooid.

Sara wordt gefotografeerd in een zilverkleurige teil met wit gekleurd water. Beeld Renate Beense
Sara wordt gefotografeerd in een zilverkleurige teil met wit gekleurd water.Beeld Renate Beense
null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense
null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense

Zowel de pakjes als decoraties worden aangepast op het door de ouders gekozen thema van de shoot, zoals piloot, prinses of dier. De foto’s worden vaak gebruikt voor uitnodigingen of posts op social media. Fotografenduo Van den Eijnden en Aponno heeft na zes jaar al duizenden cake smash shoots achter de rug. Soms hebben ze er zeven in een week, soms twaalf. Een shoot duurt ongeveer een uur en kost, afhankelijk van de gekozen opties, tussen de 195 en 395 euro.

Op een ochtend staan de ouders Kishan Shantiprekash (36) en Kirty Shantiprekash (31) in de studio te kletsen met fotograaf Aponno over hun recente vakantie op Bali. Ondertussen wordt zoontje Arjun in een denim outfit gehesen. Hij is vandaag 1 geworden. Het thema van de shoot is piloot: Arjun zit voor een met vliegtuigen bedrukt scherm, omringd door ballonnen, wereldbollen en koffers. Op zijn hoofd een wollen pilotenmuts. Het moment dat Arjun voor het eerst de taart proeft, gooit hij zijn armpjes in de lucht en kraait vol overgave. Het duurt niet lang voordat Arjun is bedekt met slagroom. Zijn enthousiasme is een zeldzaamheid, legt Aponno uit. ‘We hebben wel duizend cake smash shoots gedaan, maar eigenlijk gebeurt het zelden dat kindjes echt in de taart duiken.’

De ouders Shantiprekash hebben hier ook een newborn shoot gedaan toen Arjun nog maar twee weken oud was. ‘En voordat Arjun was geboren, hebben we een gender reveal party georganiseerd. Het is voor ons heel belangrijk om samen stil te staan bij de mooie momenten in het leven.’

null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense
null Beeld Renate Beense
Beeld Renate Beense
Cakesmash met moeder Kirty Shantiprekash, vader Kishan Shantiprekash en zoon Arjun. Beeld Renate Beense
Cakesmash met moeder Kirty Shantiprekash, vader Kishan Shantiprekash en zoon Arjun.Beeld Renate Beense

Cake smashen is in Amerika populair geworden en stamt mogelijk af van de Mexicaanse traditie Mordida. De Mordida heeft als traditie dat kindjes op hun eerste verjaardag met hun gezicht in een taart worden gedrukt, meestal door een van de ouders. Dat is om hun eerste hap taart ooit te vieren. Mordida betekent ‘hap’ in het Spaans. Cake smashen wordt ook vaak vergeleken met de traditie waarbij de bruid en bruidegom taart in elkaars gezicht gooien op hun trouwdag.

Gender reveal party’s worden steeds populairder: ‘Dit is leuker dan wanneer je het hoort in het ziekenhuis’

De ‘gender reveal party’ wint aan populariteit. Na een echo wordt het geslacht van het kind niet aan de aanstaande ouders verteld, maar doorgegeven aan de bakker. De kleur van diens taartvulling zegt dan alles.

Columnist Nadia Ezzeroili vindt het maar niks, zo'n gender reveal party. ‘Nee, er is niks feestelijks of spontaans aan een gender reveal. Het is plichtmatig en ongemakkelijk.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden