Voltooide emancipatie?

VOOR HET EERST in de geschiedenis zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke eerstejaars studenten. Het verschil is slechts 0,2 procent, maar de opmars van vrouwen verliep razendsnel....

Toch is er ook reden voor bezorgdheid. Vrouwen zijn niet overal in het hoger onderwijs in de meerderheid. Ze kiezen massaal alfa- en gammastudies en mijden de hardere vakken. Vakgebieden waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn, zoals de talen en pedagogiek, leiden niet op voor topfuncties. Wie streeft naar de Nobelprijs of directeur bij Philips wil worden, kan altijd nog beter natuurkunde of wiskunde studeren.

Bovendien gaat het niet altijd even goed met de vrouwen die werk hebben. Uit een onlangs verschenen onderzoek van de Lisv blijkt dat vrouwen een veel hogere kans hebben om in de WAO terecht te komen. Niemand weet precies waarom vrouwen vaker arbeidsongeschikt raken. De verklaring is vaak gezocht in de dubbele belasting die maakt dat vrouwen voortdurend schipperen tussen de belangen van de kinderen en de baas. Dat redt niet iedereen.

Uit het onderzoek blijkt echter dat ook vrouwen zonder kinderen sneller worden afgekeurd. De onderzoekers vermoeden dat de jonge vrouwen meer dan mannen lijden onder een slechte werksfeer. Bovendien wil het ook maar niet lukken om door te stoten naar de top: het beruchte glazen plafond.

Het lijkt er op dat vrouwen een eigen wereld hebben gecreëerd. Ze zijn heel goed vertegenwoordigd in het brave midden. Ze werken, maar niet extreem veel, ze zorgen, maar besteden ook een deel van de zorg uit aan professionals. Elke vrouw kan kiezen wat ze wil, beweren de aanhangers van de Grrls (een girlpower-beweging). Vandaag een vamp, morgen een kekke directeur en overmorgen moeder. De Grrls kijken met verbazing naar oudere feministes die nog steeds denken dat mannen vrouwen onderdrukken. Bepaal je eigen leven, is hun motto. De wereld ligt voor je open.

Ze hebben gelijk. Vergeleken met nog maar vijftig jaar geleden is de keuzemogelijkheid enorm toegenomen. Er is geen studie of beroep waarvoor vrouwen niet in aanmerking komen. Maar de macht en het geld zijn nog altijd ongelijk verdeeld.

Misschien hebben vrouwen geen zin in veel geld en invloed. Maar als ze die laatste hobbel nog willen slechten, wacht hun een fikse strijd. Ten eerste in hun eigen hoofd. Wie macht en invloed wil, moet accepteren dat zij vieze handen maakt en de werksfeer soms onaangenaam is. Bovendien zullen mannen, ondanks al hun vrouwvriendelijke uitspraken, niet geheel zelfstandig van hun troon klimmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.