Volksschotel aller landen

Had u ook zoveel aardappelsla over, op nieuwjaarsdag? En wat heeft u daar dan mee gedaan? Weggegooid, doortrokken van fris januari-schuldgevoel?...

Ook de volkskeuken had met dit probleem te kampen, en kwam wat katterig in spoedberaad bijeen. En daar gaf de Russische kokkin Julia Nesterova toevallig juist een gastcollege, met als thema: 'aardappelrestverwerking in twintigste-en eenentwintigsteeeuws Rusland in het algemeen, met subgebruik van kleine stukjes worst in het bijzonder.'

Na deze verfrissende voordracht, waarbij de consumptie van lauwe, prikloze champagne en sponzig gestolde oliebollen niet geschuwd werd, besloot het gezelschap spontaan en eensgezind tot het meest gewaagde aardappelrecept van de afgelopen tweehonderd jaar: in de oven gegratineerde aardappelsla, onder een dekentje van uiringen, geraspte kaas en extra klodders mayonaise.

Om de spanning nog wat op te drijven, werden in de beschamend uitpuilende ijskast bij wijze van amuse nog wat druilerig rondhangende palingen bijeengesprokkeld, brood werd geroosterd, een laatste fles champagne, nog namokkend omdat hij niet aan de beurt was gekomen, liet alsnog opgelucht zijn kurkje knallen.

En toen was het zover: goudgeel en dampend kwam de ovenschaal ter tafel. Vastberaden stak professor Nesterova een lepel in de weelderige korst en gaf iedere aanzittende een flinke schep op zijn bord. In een gewijde stilte nam men de eerste hap. Wie was de eerste die zachtjes de Internationale begon te neuriën? Wie smeet, terwijl het gezang gestaag aanzwol, de voordeur open, en noodde passanten binnen?

Binnen luttele minuten stroomden de uitgebuite Haagse arbeiflink dershorden de volkskeuken binnen, flessen Pomerol uit het kerstpakket onder de arm, uitgemergelde kinderen met rafelige boezeroentjes schoven de knokige knietjes onder de volkskeukentafel, bejaarden wierpen hun looprek in de haard en allen tastten toe van deze Volksschotel aller landen. Er was genoeg voor iedereen, er was zelfs nog over, en dat werd onder de allerarmsten verdeeld. Met dit gerecht, besloot men, had Rusland nu toch eindelijk alle westerse landen ingehaald en voorbijgestreefd. Met als kleine kanttekening: als je een hele erge kater hebt, is het misschien wel een beetje te veel van het goede.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Roer door de aardappelsla nog wat versgemalen zwarte peper, een beetje zout en eventueel restjes ham, worst of vlees, oude garnalen, noem maar op. Schep de salade in een lage, platte ovenschaal. Snijd de ui in flinterdunne ringen en verdeel die over de aardappelsla. Strooi er de kaas bovenop en verdeel er kleine kwakjes mayonaise over. Zet de schotel in de oven tot alles door en door heet is, en de uien zacht zijn met een mooi bruin korstje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden