Volkskeuken

Bloemkool-kaasschnitzel met puree (voor 2 personen)

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept.

Ingrediënten


(voor 2 personen)
1 bloemkool
100 g oude leidse kaas, geraspt
1 ei
zout, peper
paneermeel
olijfolie
300 g aardappelen
1 preistengel
boter
Je kunt natuurlijk gewoon meer groente klaarmaken en wat minder vlees, dan ben je er ook, maar deze stroming doet allerlei leuke dingen met groenten. De prei gaat op de BBQ. Van bloemkool maak je couscous, of pizzabodem, of biefstuk. En als je allerlei groenten heel dun snijdt, kun je zeggen dat het spaghetti is. Dat laatste snapt mijn zoon maar niet. 'Maar spaghetti is toch van graan en graan is toch een plant? Dan kan dat toch?' En: 'Spaghetti is niet groen. Dit hoort dóór de spaghetti.'

Eerlijk is eerlijk, daar had het joch gelijk in. Was nog lekker ook. Bloemkoolbiefstuk dan maar? 'Mam. Bloemkool is écht geen biefstuk. Het lijkt er niet eens op!' Hij wijst me streng terecht. Hij wil best van alles proberen hoor, geen probleem, maar ik moet geen onzin verkopen. Als je iets nept, moet het er toch minstens op lijken. Gelukkig kan ik dat ook. Maken we geen bloemkoolsteaks. Maar nepschnitzels. Of grote nepnuggets, mocht je dat meer vinden lijken. Daarom: bloemkool-kaasschnitzel met puree.

Was de bloemkool en snij haar in plakken van anderhalve centimeter dik. Ze valt nu uit elkaar: neem de stukken met minstens het formaat van een handpalm. Doe de krummelige rest in een pan.

Leg de stukken bloemkool op een plank en strooi er geraspte kaas op. Duw het een beetje in de kiertjes. Ga vervolgens paneren: klop het ei los met zout en peper in een diep bord. Doe paneermeel, ook met zout en peper, in een ander diep bord. Leg een schone plank klaar. Haal de bloemkoolstukken eerst door het ei, dan door het paneermeel, leg ze op de plank. Wees voorzichtig, het laagje is kwetsbaar.

Schil de aardappelen, snijd de prei in stukjes en kook dit alles met de krummelresten bloemkool gaar. Pureer de groenten, roer er een klont boter door en proef op zout en peper. Houd warm.

Bak de bloemkool-kaasschnitzels in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar in de olijfolie. Serveer met de puree en een salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.