Volkskeuken: Gefrituurde bloemkoolroosjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Gefrituurde bloemkoolroosjes (hapje/voorafje voor 6 tot 8 personen).

Beeld Hilde Harshagen

'Jij bent mijn held', was alles wat ik kon uitbrengen, blozend en stotterend als een overjarige puber. Gelukkig bleef Ard Schenk uiterst kalm en hebben we nog heel gezellig gepraat over gezond eten. Want mijn Held en ik waren op het 'Different Dinner', de kick-off van de campagne 'Gek op groente' (kijk op variatieindekeuken.nl). Het doel: Nederlanders aan de gezonde, duurzame groenten krijgen. Paul Rosenmöller, Angela Groothuizen, Antoinette Hertsenberg, Rudolf van Veen, Marlijn Weerden: nee, geen bijeengeraapt zooitje, want iedereen bleek wat met gezond eten te hebben. En wilde de 'groenteboodschap' ook gaan uitdragen.

Dus nodig ik u uit om op uw volgende feestje geen bitterballen te serveren, maar heerlijke bloemkoolbeignets. Jammer, ze zijn nog niet kant-en-klaar te koop, dus u moet even zelf aan de bak. Gebruik de stronken voor een lekker soepje. U kunt alles ruim van tevoren doen, alleen het frituren moet op het laatst. En mocht u tóch heimwee houden naar vette hap: de bloemkoolroosjes zijn ook lekker met remoulade-, ravigote- of knoflooksaus.

Ingrediënten

200 g kerstomaatjes
1 kleine Elstar-appel
1 el citroensap
2 bosuitjes, fijngehakt
1 bosje koriander of plattepeterselie, fijngehakt
½ rood pepertje, zonder zaadjes fijngehakt
2 el olijfolie
2 groentebouillonblokjesvca. 400 g niet te grote bloemkoolroosjes
3-4 eieren
2 theel. gemalen komijn
bloem
paneermeel/panko (Japans paneermeel)
(olijf)olie om te frituren

Halveer de kerstomaatjes en snijd elke helft in vier partjes. Als u dat te veel werk vindt: hak de tomaatjes in kleine stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en hak het vruchtvlees klein. Meng direct met het citroensap, de tomaatstukjes, bosuitjes, koriander / peterselie, fijngehakte peper en de olijfolie. Proef, breng op smaak met zout en zonodig nog wat citroensap en zet tot gebruik koel en afgedekt weg.

Breng in een grote pan een bodem water met de bouillonblokjes aan de kook. Bloemkoolroosjes erin, weer aan de kook brengen en 5 minuten laten koken. Laat de roosjes (uitgespreid) uitdampen en afkoelen. Klop intussen de eieren los met 1 theelepel zout en de komijn. Doe het eimengsel, flink wat bloem en paneermeel / panko in drie afzonderlijke, diepe borden. Bekleed een plat groot bord ruim met keukenpapier. Wentel de bloemkoolroosjes (lekker met je handen, maar het kan ook met 2 vorken) één voor één eerst goed door de bloem, klop ze af. Wentel ze dan door het ei, schep het eimengsel er zonodig extra overheen zodat alles is bedekt. Wentel de roosjes tenslotte door het paneermeel / de panko. Leg ze op een bord. Verhit de (olijf)olie in een wok, braadpan of frituurpan en frituur de bloemkoolroosjes met 2 tot 3 tegelijk goudbruin. Laat ze uitlekken op het keukenpapier en geef de salsa erbij.

Reageren?

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden