Volkert van der G. is op eerste proefverlof geweest

De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., heeft zijn eerste proefverlof afgerond. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag bekendgemaakt. Hij wees in oktober de verlofaanvraag van de moordenaar van Pim Fortuyn nog af.

Beeld ANP

Teeven vond het risico op maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde te groot. Ook zou de veiligheid van Van der G. in het geding zijn bij een verlof.

De moordenaar van Fortuyn onderneemt al sinds afgelopen februari pogingen om op proefverlof te gaan. Eerst wees de directeur van de Zwolse gevangenis het verzoek af. Teeven vreesde verstoring van de openbare orde en was ook bang voor de veiligheid van Van der G. Hij wilde daarom een speciaal re-integratieprogramma.

De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) was het hier niet mee eens en vond dat Teeven een nieuw besluit moest nemen: Van der G. moest voor 1 februari een keer de gevangenis uit om aan het normale leven te wennen. 'Aan de uitspraak van de RSJ heb ik gevolg gegeven. Inmiddels heeft het eerste verlof plaatsgevonden,' schrijft Teeven. Vanaf nu moet het maandelijks een etmaal, blijkt uit de brief.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) Beeld ANP

Familie Fortuyn niet ingelicht
De broer van de vermoorde politicus Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, wist niet dat de moordenaar van zijn broer dit weekend al met proefverlof zou gaan. Hij is volgens eigen zeggen niet zoals beloofd, hierover vooraf geïnformeerd. 'Eén familielid heeft net een telefoontje gehad', reageert Marten Fortuyn maandag. 'Achteraf, en dat is tegen de afspraak.'

Marten Fortuyn benadrukt dat de rechtsgang gerespecteerd moet worden en de wetten moeten worden toegepast. 'Maar het ministerie van Justitie had het besluit om Van der G. op proefverlof te laten ook kenbaar moeten maken.'

Het ministerie wil niet ingaan op de afspraken die zijn gemaakt met de familie Fortuyn. Wel benadrukt het ministerie 'dat alle afspraken met de familie zijn nagekomen'.

Volkert van der G. werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Fortuyn. Hij komt hoogstwaarschijnlijk in mei dit jaar vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten. Gevangenen die zich goed gedragen, kunnen na die termijn onder voorwaarden vrijkomen. In voorbereiding daarop mogen veroordeelden op proefverlof.

 
Eén familielid heeft net een telefoontje gehad. Achteraf, en dat is tegen de afspraak.'
Marten Fortuyn
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden