Het eeuwige leven Maarten van der Cammen (1973-2018)

Volbloed theaterdier met zakelijk instinct

Als dramaturg had hij een feilloos gevoel voor talenten, die hij inspireerde tot grootse daden. Energiek regelde hij de zakelijke kant van het vak.

Maarten van der Cammen

Maarten van der Cammen was een theaterdier en dat is nog een understatement voor iemand die volkomen verslingerd was aan alles wat op de planken wordt vertoond.

Hij verkeerde in de bloei van zijn carrière, die begon als barman in het Amsterdamse café De Smoeshaan van Theater Bellevue. Hij zou in 2019 directeur worden van organisatiebureau Theaterzaken Via Rudolphi, maar overleed maandag 2 juli onverwacht aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij werd slechts 44 jaar. Maarten van der Cammen was vader van drie kinderen van 13, 9 en 6 jaar.

Oprichter en directeur Marie-Anne Rudolphi zegt dat ze nog bezig is het verlies te verwerken. 'Nederland is een volbloed theaterman verloren. Ik zit zwaar in de rouw. Hij was een gezonde kerel in de kracht van zijn leven. Ook voor mij was hij een partner, zij het een zakenpartner', zegt ze. Ze heeft er nog absoluut niet over nagedacht hoe ze nu het probleem van haar opvolging gaat regelen.

Maarten van der Cammen was de oudste zoon van de planoloog Hans van der Cammen. Hij werd geboren in Amsterdam en groeide samen met zijn jongere broer op in Hilversum. Hier doorliep hij de middelbare school en werd actief in het amateurtoneel.

Tijdens een stage in het door burgeroorlog getroffen Bosnië ontdekte hij hoe kinderen met theater geholpen konden worden. Hij besloot theaterwetenschappen te studeren. Dat financierde hij met een baantje achter de bar van De Smoeshaan. 'Bij iedereen die daar een keer kwam, stond hij meteen in het geheugen gegrift. Die lange dunne man met die markante kop en een lach van oor tot oor', zegt Marie-Anne Rudolphi. Na zijn studie werkte Van der Cammen onder andere bij Frascati, impresariaat Hummelinck Stuurman en het Muztheater.

Hij solliciteerde in 2002 voor het eerst bij Via Rudolphi als publiciteitsmedwerker. 'Hij werd afgewezen. Maar in 2006 solliciteerde hij weer. Nu voor de functie van assistent zakelijk leider. Nu nam ik hem wel aan. En hij bleek al snel meer dan een assistent te zijn. Voordat ik het wist was hij zelfstandig projecten aan het leiden.'

Hij had als dramaturg verstand van de artistieke kant van het vak, maar had ook zakelijke capaciteiten. Hij was mede creatief producent van Rudolphi Producties, het productiehuis voor onafhankelijke makers en van Theaterzaken Amsterdam. Ook was hij de organisator van Het Debuut, waarmee jaarlijks een aantal afstudeervoorstellingen op tournee gingen.

Daarnaast kon Maarten van Cammen volgens Marie-Anne Rudolphi heel goed mensen met elkaar verbinden. En altijd was hij op zoek naar talent. In juni was hij nog aanwezig op het jaarlijkse Oerol-festival op Terschelling.

Zijn vader Hans van der Cammen zegt verbaasd te hebben gestaan over de energie die Maarten altijd had. 'Hij deed zo enorm veel, maar er kon nog altijd wat bij. Hij was zeer geëngageerd. In 2015 organiseerde hij voor Stichting Vluchtelingenwerk een benefietavond op 13 Amsterdamse podia. In zijn producties werkte hij veel met kunstenaars uit andere culturen zoals Suriname, de Antillen, Indonesië en Zuid-Afrika.'

Hij wist wat goed was en wat niet. 'En hij wist de mensen die hij goed vond, ook enorm te inspireren', aldus Hans van der Cammen. Behalve creatief producent bij Rudolphi was hij ook docent aan de Academie voor Theater en Dans, waar hij theatermakers begeleidde met het maken van culturele-ondernemingsplannen.

Hij vond dat jong talent zakelijk moest leren denken, omdat ze anders in de repetitieruimte zouden blijven steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden